Latvijas simtgades svētkus svinēsim arī Carnikavas novadā

.

Plakats Latvijai100Šis gads paies Latvijas simtgades zīmē, un, par godu vēsturiskajai jubilejai, visā Latvijā notiks dažādi tai veltīti pasākumi. Arī Carnikavas tautas nams “Ozolaine” līdztekus jau tradicionālajiem novada svētkiem sarūpējis īpašus notikumus.

2016. gada Carnikavas tautas nams “Ozolaine” uzsāka izstāžu ciklu triloģiju un to atklāja ar ciklu “Latvijas matērija”, bet 2017. gadā turpināja ar ciklu “Latvijas gars”. Savukārt 2018. gada cikla nosaukums ir “Latvijas sapņi”, un tas iesāksies ar izstādi “Latviešu sapnis”. Izstādē piedāvāsim mākslinieces Agneses Bules 1999. gadā iesākto mākslas un sociālo projektu – mākslinieka domu un mākslas iespēju klejojumu latviešu mītu, vēstures, poētikas un identitātes pasaulē. “Latviešu sapnis” ar labsirdīgu humora izjūtu aplūko latviešu tautas izcelšanās, attīstības, esamības un ikdienas eksistences tēmas. Šogad turpināsim arī Mākslas dienu tradīciju, īstenojot akciju “Piejūras sapņi”, kurā aicināti iesaistīties novada mākslinieki, novada iestādes un iedzīvotāji, lai kopīgi īstenotu mākslas performances.

Pērn 18. novembrī Carnikavā atklājām akciju “No sirds uz sirdi”, kuras ietvaros izdotas piecu veidu pastkartes. Tās ikvienam iedzīvotājam joprojām ir iespēja nosūtīt tautiešiem ārzemēs – ar aicinājumu valsts simtgadi svinēt kopā Latvijā. Atklātnes pieejamas Carnikavas novada domes Klientu apkalpošanas centrā, Carnikavas bibliotēkā un Carnikavas tautas namā “Ozolaine”.

2018. gadā Carnikavas tautas namā projekta “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros plānots demonstrēt visas jaunākās latviešu režisoru filmas. Pērn jau rādījām Vara Braslas filmu “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”, bet janvāra sākumā – Askolda Saulīša dokumentālo filmu “Astoņas zvaigznes”. Sadarbībā ar projektu “Kinopunkts” kopā paredzēts demonstrēt 16 filmu.

2018. gada 4. maijā aicinām visus novada iedzīvotājus piedalīties Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienas svētkos, kurā turpināsim pērn iesākto Baltā galdauta svētku tradīciju, pirmo reizi galdā klājot novadnieku un novada viesu kopīgi austo Carnikavas novada Balto galdautu. Atgādinām, ka visiem interesentiem līdz 2018. gada aprīļa beigām vēl ir iespēja piedalīties galdauta aušanā (tautas namā “Ozolaine”). Baltā galdauta svētkus svinēsim Carnikavas Svētku laukumā, kur pērn akcijas “Apskauj Latviju” ietvaros iestādījām vienu no simts Latvijas valsts simtgadei veltītajiem ozoliem. Svētku dalībniekus un viesus aicināsim uz svinību vietu ierasties tautas tērpos.

2017. gada 18. novembrī Krimuldā aizsākās festivāls “Latvijas goda aplis” – aicinājums gada garumā katru nedēļas nogali citā novadā svinēt mūsu valsts simtgadi. Festivāla ietvaros 53 nedēļas nogalēs vairāk nekā 50 Latvijas novadu goda saimnieki aicinās ciemos, lai īpašā pasākumu un notikumu programmā atklātu un iepazītu novadu kultūrvēsturi, vēsturiskās un mūsdienu personības, dabu un sasniegumus. Festivāla ietvaros 10. jūnijā organizēsim Carnikavas novadnieku dižkoncertu “Mēs simtgadei” un aicināsim tajā piedalīties novadā dzīvojošus mūziķus, aktierus, māksliniekus un amatiermākslas kolektīvus. Dižkoncertā ieskandināsim arī XXVI Latviešu vispārējos Dziesmu un XVI Deju svētkus. Tajos Carnikavas novadu pārstāvēs vairāk nekā 200 dalībnieku no astoņiem amatiermākslas kolektīviem.

Pērn jūnijā ar fonda “1836” iniciatīvu “Izgaismo Latviju” Carnikavas Novadpētniecības centrā iededzām Saulgriežu ugunskuru, iezīmējot vienu no 1836 km garā tūrisma ceļa posmiem, pa kuru apiet, aplidot un apmīļot mūsu Tēvu zemi. Septembrī fonda “1836” rīkotā gājiena noslēgumā pie Novadpētniecības centra tika ierakts ceļa stabs, kas ceļiniekiem vēsta par “Piejūras ceļu”, kas vijas arī cauri Carnikavas novadam. Arī šogad 21. jūnijā fonds aicina iedegt Saulgriežu ugunskurus visapkārt Latvijas robežai, vienoties dziesmās, veidojot garīgo Latvijas robežsardzi.

23. jūnijā Carnikavas teātra studija “Nagla” aicina svinēt Līgo svētkus Carnikavas Gaujmalā ar Rūdolfa Blaumaņa lugas “Trīnes grēki” brīvdabas iestudējumu. Līgo vakarā notiks arī tradicionālās Līgo zaļumballes Carnikavā un Kalngalē.

14. jūlijā Carnikavā svinēsim tradicionālos Zvejnieku svētkus, savukārt 25. augustā – jau 17. Nēģu svētkus.

21. jūlijā Kalngalē biedrības “Kalngalieši” organizētais pasākums “Kaimiņu dienas” svinēs 10. jubileju, īstenojot jaunu projektu pašiem mazākajiem kalngaliešiem – konkursu “Mini mis un misters Kalngale”. “Kalngalieši” Latvijas valsts simtgades zīmē plāno arī atklāt grāmatu par Kalngales vēsturi.

11. augustā, tieši 100 dienu pirms Latvijas valsts simtās dzimšanas dienas, visā Latvijā notiks Simtgades zaļumballes orķestru, muzikantu, ziņģētāju vai tautas mūzikas ansambļu pavadībā. Dejosim un priecāsimies Simtgades zaļumballē arī Carnikavas novadā.

11. novembrī notiks tradicionālais lāpu gājiens uz Carnikavas Svētku laukumu, kurā atklāsim Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru piemiņas stēlu (akmens plāksne ar memoriālu vēstījumu – red.). Bet 16. un 17. novembrī Carnikavas tautas nams “Ozolaine” aicina iedzīvotājus uz koncertuzvedumu “Dziesma. Brīvība. Latvija”. Izpildot atmodas laika un patriotiskās rokdziesmas, kamerkoris “Vēja balss”, sieviešu koris “Undīne”, solisti un instrumentālā grupa, arī dejotāji un aktieri izstāstīs Latvijas valsts brīvības stāstu.

Svētku pasākumi rīkoti sadarbībā ar Carnikavas pašvaldību, mūsu novada biedrībām un Latvijas Simtgades biroju 2018. gadā. Izbaudīsim Latvijai veltītos pasākumus un godināsim savu dzimteni svētkos!

 Alīse Vorobeja

Share on Facebook Tweet