FOTO: Krāšņi izdejo čigānmeitēna Ringlas stāstu

.

Ringla 55206. un 7. martā Carnikavā nospēlēta muzikālā deju izrāde "Čigānmeitēns Ringla", kurā piedalījās Carnikavas novada bērnu un jauniešu deju kolektīvu "Dālderītis" un "Abi divi" dejotāji. Izrādes iestudējuma autori ir deju kolektīvu vadītāji Anita un Jānis Precinieki.

Izrādes iecere pieder Jānim Preciniekam. Jautāts, kāpēc izrādei izvēlēts tieši Ērika Ādamsona dzejā rakstītā stāsta "Čigānmeitēns Ringla" motīvs, J. Precinieks atklāj, ka patlaban dejotājiem esot ar tāds raksturs, kam šis stāsts ļoti piestāv un kas var "iznest" tēmu uz skatuves. Ideja par jaunu izrādi nobriedusi, jo jau kādu laiku (kopš "Sūnu ciema zēnu" iestudējuma 2016. gada sākumā – aut.) nav iestudēts lielāks deju uzvedums.

Izrādi Anita un Jānis kopā ar vairāk nekā 100 četrus līdz 18 gadus vecajiem dejotājiem sāka iestudēt pagājušā gada septembrī. Dejas esot gandrīz simtprocentīgi jaunas, un uzvedumā tematiski labi iekļāvušās arī tās, kas jau šogad jādejo skatē, gatavojoties XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem.

Anitas un Jāņa ziņā ir ne tikai "Ringlas" deju iestudējums – viņi paši veidojuši arī scenāriju un ierunājuši tekstu, tam palīgā ņemot arī meitu Grietu. Vēl neparastāka ir ziņa, ka Jānis pats ir modelējis un mājās šuvis čigānbērnu tērpus. Arī uzveduma scenogrāfija ir viņa radīta un realizēta. Tērpu radīšanu Jānis pieprot profesionāli, jo viņa otra izglītība ir tērpu modelētājs. "Izdomāju modeļus, pats visu sašuvu, un tas bija ļoti ērti, jo vēl mēģinājumu procesā varēja pielaikot, saprast, vai kaut kas nav jānogriež īsāks, jāpalaiž platāks. Varējām piemeklēt īstās detaļas," tērpu radīšanu izskaidro Jānis. "Vecāki palīdzēja sagādāt audumus – pārskatīja savus krājumus un atlikumus, daudziem atradās tas, kas skatuves tēliem vajadzīgs!"

Jāņa veidotajā skatuves iekārtojumā "galvenā loma" ir čigānu lakata bārkstīm, kas no zāles griestiem nokarājas vietām augstāk, citur zemāk un tiek prasmīgi izmantotas dažādās dejās. Atkarībā no sižeta, dejas temperamenta un izrādē attēlotā gadalaika ar video projekciju palīdzību bārkstis krāsojās dažādos toņos un rakstos. Jānis atklāj, ka skatuves dekorācijai izmantots viens kilometrs baltas lentītes no 30 rullīšiem.

Abi deju pedagogi priecājas, ka bērni un jaunieši auguši meistarībā un deju soļus un tēlu atveido precīzi un kvalitatīvi, uzstājoties ļoti koncentrējas priekšnesumam. Īpaši par izpildījumu – spēju dejas raksturam pieskaņot ne tikai kustības, bet arī seju, veidojot vienotu skatuves tēlu – Jānis uzteic 5.-6. klašu grupas dejotājus. Pēc uzveduma kolektīva vadītājiem esot mierīga sirds par uzstāšanos šogad gaidāmajā deju skatē.

Carnikavā uzvestas divas izrādes, un tuvākajā laikā papildu izrādes nav plānotas. Taču, iespējams, kopā ar Anitas un Jāņa vadītajiem Olaines novada kolektīviem "Čigānmeitēns Ringla" tiks ap Jāņiem uzvests Sējas pagastā.

Anita un Jānis pateicas vecākiem par atbalstu uzveduma sagatavošanā. Pateicamies arī viņiem un visiem dejotājiem par skaisto izrādi!

Share on Facebook Tweet