Iedzīvotāji var balsot par Saeimas atsaukšanu

.

Saeima 800Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šā gada 14. novembrī reģistrējusi biedrības “Varu Latvijas tautai” un “Centra partijas” ierosināto iniciatīvu par 13. Saeimas atsaukšanu. Lai izmantotu tiesības rosināt Saeimas atsaukšanu, ierosinājuma autoriem 12 mēnešu laikā (līdz 2020. gada 14. novembrim) jāsavāc un jāiesniedz CVK ne mazāk kā vienas desmitās daļas jeb 154 865 vēlētāju paraksti. Par Saeimas atsaukšanu CVK vērsušies veselības aprūpes nozares darbinieki. Arī Carnikavā var parakstīties par šo iniciatīvu.
 
CVK paredz, ka parakstu vākšanas laikā pašvaldībām jānodrošina parakstīšanās par ierosinājumu pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādēs, bāriņtiesās, kuras veic notariālas darbības, kā arī pie pagastu vai pilsētu pārvalžu vadītājiem, tāpēc Carnikavas novadā deklarētie iedzīvotāji savu balsi par 13. Saeimas atsaukšanu var:
- elektroniski portālā www.latvija.lv;
- apliecinot parakstu pie zvērināta notāra;
- bāriņtiesā Carnikavas novada domes ēkā pieņemšanas dienās pirmdien un ceturtdien no plkst. 8.00 līdz 17.30 (1. stāvs, Stacijas iela 5, Carnikava);
- dzīvesvietas deklarēšanas vietā – Carnikavas novada domē (Stacijas iela 5, Carnikava) Dzimtsarakstu nodaļā vai klientu apkalpošanas centrā pie speciālistes Ingas Tūnas-Čaupalas.
 
Dodoties balsot, līdzi jāņem un jāuzrāda dokumenti, kuriem nav beidzies derīguma termiņš – pase vai ID karte. Saskaņā ar Carnikavas novada domes 23.09.2015 lēmumu Nr. 19, 9. §, paraksta apliecināšana maksā 1,43 eiro, domes bāriņtiesā – 2,85 eiro. Maksāt var ar norēķinu karti vai skaidrā naudā Latvijas pasta nodaļā (Stacijas iela 7, Carnikava).
Ja tautas nobalsošanai būs savākts nepieciešamais derīgu parakstu skaits, CVK pieņems lēmumu par tautas nobalsošanas rīkošanu, kurai būs jānotiek divu mēnešu laikā, bet konkrētu nobalsošanas datumu noteiks Saeima. Saskaņā ar līdzšinējo praksi nobalsošana notiek iepriekšējā sestdienā, pirms apritējuši pilni divi mēneši kopš CVK lēmuma pieņemšanas.
 
Saeima uzskatāma par atsauktu, ja par tās atsaukšanu nobalso vairākums balsotāju un vismaz divas trešdaļas vēlētāju, kas piedalījušies pēdējās Saeimas vēlēšanās, jeb aptuveni 563 000 balsstiesīgo.
 
CVK un pēc LV portālā sniegtās informācijas
Foto: Wikipedia
Share on Facebook Tweet