Rakstos

Drukāt

Vienpadsmit pašvaldības nodibina Pierīgas pašvaldību apvienību

.

Pierigas pasvaldibas 80022. oktobrī nodibināta Pierīgas pašvaldību apvienība, un par tās priekšsēdētāju ievēlēta Daiga Jurēvica. Jaunās apvienības dibināšanā piedalījās 11 Pierīgas pašvaldības – Ādažu, Baldones, Carnikavas, Garkalnes, Ikšķiles, Inčukalna, Ķekavas, Olaines, Ropažu, Salaspils un Saulkrastu novadu domes.
 
"Latvijā ir daudz pašvaldību, to problēmas ir ļoti atšķirīgas, un Latvijas Pašvaldību savienībai nav kapacitātes un resursu, lai visu intereses aizstāvētu vienlīdz labi. Ideja par Pierīgas pašvaldību apvienību gaisā virmojusi jau vairākus gadus, tagad esam to nodibinājuši, lai sekmīgāk aizstāvētu Pierīgas iedzīvotāju intereses un veidotu konstruktīvu dialogu ar valdību," skaidro Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica.
 
Pierīgā dzīvo aptuveni trešdaļa no visiem Latvijas iedzīvotājiem, un jaunā apvienība sabiedrībā un arī valsts līmenī plāno aktualizēt dažādus pašvaldībām svarīgus jautājumus, kas saistīti gan ar izglītību, nepietiekamo pašvaldības bērnudārzu skaitu, pedagogu atalgojumu, pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli, jauno administratīvi teritoriālo reformu u.c.
 
"Jebkurai pašvaldībai galvenais ir cilvēks. Šādas apvienības veidošana ir pareizs un lietderīgs solis, jo vairāk aizstāvēs Pierīgas pašvaldībās dzīvojošu iedzīvotāju intereses. Pierīgas pašvaldībām ir vienots problēmu saraksts, aktuālākie šobrīd ir izglītības jautājumi, kas saistīti ar bērnu pieplūdumu Pierīgā, un nepieciešami kopīgi risinājumi, kas jāīsteno valsts līmenī," norāda Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars.
 
Visas pašvaldības, kas pēc brīvprātības principa apvienojušās Pierīgas pašvaldību apvienībā, ir Latvijas Pašvaldību savienības biedri. Līdz ar Pierīgas pašvaldību apvienības dibināšanu tika apstiprināti arī tās statūti. Tie nosaka, ka jaunā biedrība uz brīvprātības principiem apvieno Latvijas Republikas pašvaldības, kuru administratīvā teritorija atrodas Rīgas plānošanas reģionā, un tās mērķis ir īstenot Pierīgas pašvaldību tiesisko interešu aizsardzību, veicināt to ekonomisko un sociālo attīstību, kā arī sadarbību savstarpēji un ar citām Latvijas un ārvalstu institūcijām. Statūtos arī noteikts, ka apvienības valdi – priekšsēdētāju un izpilddirektoru – biedru kopsapulce ievēl uz pašvaldību domju sasaukuma laiku.
 
"Intereses dažādām pašvaldībām atšķiras, tomēr Pierīgas pašvaldībām ir vairāk kopīgā nekā atšķirīgā. Lai veiksmīgāk pārstāvētu mūsu intereses valsts līmenī, kas līdz šim varbūt bija problēma, ka mūsos negribēja ieklausīties un katrs atsevišķi maz, ko varam panākt, esam panākuši vienošanos par Pierīgas pašvaldību apvienību dibināšanu," saka Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs.
Share on Facebook Tweet