Rakstos

Drukāt

Mācības izglītības iestāžu būvniecības laikā būs Garajā ielā 20

.

Vecaku balsojums 3Carnikavas novada domes deputāti šodienas 3. novembra ārkārtas sēdē nolēma Izglītības kvartāla būvniecības laikā Carnikavas pamatskolas darbību pārcelt uz moduļu tipa būvi Garajā ielā 20, Carnikava, Carnikavas novads. Tā būs jaunbūvēta ēka, kuras projektēšana un būvniecība tiks uzsākta tuvākajā laikā.
 
Pašvaldība jau ir zemes gabala īpašniece, drīzumā plānots izsludināt iepirkumu par moduļu tipa būvprojekta izstrādi un būvniecību. Sākotnējās aplēses liecina, ka jaunas pagaidu skolas izbūve maksās ap diviem miljoniem eiro. Pēc tam, kad skola pārcelsies uz Izglītības kvartālu, ēku (moduļus) būs iespējams izmantot citām vajadzībām. Tāpēc plānotās investīcijas ir ieguldījums novada sociālās infrastruktūras attīstībā.

Būvvaldes vadītājs Ainārs Grikmanis skaidro, ka moduļu tehnoloģija ir jauna un Rietumeiropas valstīs šobrīd ļoti populāra: ēku no moduļiem var salikt līdzīgi kā lego klucīšus, ēku pamati parasti tiek izbūvēti līdz 30 cm dziļumam, ēka vizuāli izskatās glīta, telpas ir gaišas, ar logiem. Turklāt nepieciešamības gadījumā moduļu tehnoloģija ļauj ēku ātri piemērot citām funkcionālajām vajadzībām. Rietumeiropas valstīs moduļi ir iecienīti skolu, bērnudārzu, pansionātu u.tml. ēku būvniecībai.
 
Sociālā dienesta vadītāja Daiga Landsmane uzskata, ka moduļu ēkas (pēc tam, kad skolas bērni pārcelsies uz Izglītības kvartālu) būtu piemērotas sociālo pakalpojumu attīstībai. Tajās varētu izveidot pusceļa māju jauniešiem ar garīga rakstura traucējumiem, dienas centru ar specializētām darbnīcām, ietverot arī virtuves daļu, kurā jaunieši var apgūt ēst gatavošanas prasmes, pansiju ar 50 vienvietīgām istabiņām senioriem, pavisam nelielu patversmi cilvēkiem, kuri pašreiz ir bez mājokļa un kuriem šobrīd novads pērk patversmes pakalpojumu Rīgā. “Es moduļu ēkās redzu arī nelielu rehabilitācijas centru bērniem un pieaugušajiem ar iespēju saņemt ārstnieciskās ūdens procedūras, ārstniecisko vingrošanu un masāžu. Šajā kompleksā lieliski iederētos arī ģimenes ārstu prakses, zobārstniecība un sociālais dienests,” stāsta D.Landsmane.
D.Zandfelde
Share on Facebook Tweet