Rakstos

Drukāt

Peldēties atļauts visās oficiālajās peldvietās

.

Julijs pludmale1 800Veselības inspekcija informē, ka 4. un 5.augustā veiktajās peldūdens kvalitātes pārbaudēs ūdens paraugos mikrobioloģiskais piesārņojums nav konstatēts. 54 oficiālajās peldvietās peldūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts.
 
Lai gan karstā laikā ūdenstilpēs pastāv zilaļģu savairošanās risks, šobrīd oficiālajās peldvietās zilaļģu klātbūtne nav konstatēta. Tomēr, ilgstoši saglabājoties karstam un sausam laikam, zilaļģu savairošanās ir iespējama, jo īpaši Latgales ezeros, kur tās nereti ir novērotas arī iepriekšējos gados.
 
Toksiskās zilaļģes savairojas ūdens „ziedēšanas" laikā, kad ir paaugstināta ūdens temperatūra (apmēram + 20 C un vairāk). Tās masveidā visbiežāk var būt sastopamas stāvošos ūdeņos (ezeros, dīķos), taču var savairoties arī lielu upju līčos, kur nav straumes. Ūdens tādos gadījumos kļūst duļķains, iegūst zili zaļu krāsu un nereti tā virsmu klāj plēve. Zilaļģēm atmirstot, ūdenī var izdalīties toksīni, kas peldētājiem var radīt dažādas ādas un gļotādas alerģiskās reakcijas un iekaisumus, kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumus u.c. veselības problēmas. Ja tiek novērotas minētās pazīmes, aicinām iedzīvotājus šādā ūdenī nepeldēties, kā arī īpaši parūpēties, lai šādā ūdenī nepeldas bērni. Nedrīkst arī pieļaut, ka mājdzīvnieki dzer ūdeni, kur masveidā savairojušās zilaļģes – dzīvnieki ar ūdenī esošajiem toksīniem var saindēties un pat aiziet bojā!
 
Veselības inspekcija arī aicina ņemt vērā – lai gan gaisa temperatūra Latvijā joprojām ir augsta, ūdens temperatūra dažās peldvietās sasniedz vien +12 grādus. Tāpēc peldoties ūdenstilpēs jābūt piesardzīgiem. Auksts ūdens var radīt aukstuma šoku, kas izraisa krampjus un nespēju peldēt.
 
Lai uzzinātu iedzīvotāju ieradumus peldvietu izvēlē un noskaidrotu, vai oficiālo peldvietu skaits Latvijā būtu jāpalielina, Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus līdz peldsezonas beigām –15.septembrim – dalīties savā pieredzē par peldvietu izvēles kritērijiem. Aptaujas anketu iespējams aizpildīt: ŠEIT.
 
Pēdējās šā gada peldsezonas ūdens kvalitātes pārbaudes 54 oficiālajās peldvietās tiks veiktas 1. un 2. septembrī.
 
Informāciju sagatavoja:
Veselības inspekcijas
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Agnese Gusarova
67819677, 28342858
Share on Facebook Tweet