Rakstos

Drukāt

Carnikavas nēģi iegūst Eiropas Savienības kvalitātes zīmi

.

Negi1 80020. februārī Eiropas Komisija paziņoja, ka Carnikavas nēģi ir iekļauti Eiropas Savienības (ES) nacionālo produktu reģistrā. Lai Carnikavas nēģiem sarūpētu Eiropas Savienības kvalitātes zīmi "Aizsargāta ģeogrāfiskas izcelsmes norāde", Carnikavas novada dome sadarbībā ar zvejniekiem un nēģu cepējiem 2013. gada septembrī pieteica "Carnikavas nēģi" cilmes vietas nosaukuma aizsardzībai ES.
 
Turpmāk ar norādi "Carnikavas nēģi" varēs marķēt tikai Carnikavas novadā, laikā no augusta līdz februārim, ar murdiem Gaujas upes lejtecē, pie iztekas zvejotos un pagatavotos nēģus. Tas ļaus ne tikai aizsargāt zīmi "Carnikavas nēģi", bet arī patērētājiem norādīs uz produkta kvalitāti un palīdzēs konkurēt tirgū ar līdzīga veida produktiem.
 
Lai iegūtu cilmes vietas nosaukuma aizsardzību Eiropā, jāpierāda, ka viss produkta tapšanas process – no izejvielas ieguves līdz tā iesaiņošanai – notiek tikai un vienīgi konkrētajā apgabalā un ir pierādīts, ka tā recepte ne mazāk kā 25 gadus nodota no paaudzes paaudzē.
 
Carnikavas nēģi iekļauti ES nacionālo produktu reģistrā līdzās tādiem Latvijas nacionālajiem ēdieniem kā sklandrausis un salināta rupjmaize.
 
Līdz šim preču zīme Eiropā piešķirta virknei produktu, no kuriem Latvijā zināmākie ir Itālijas svaigais siers "Mozzarella" un "Pizza Napoletana", Spānijā ražotais īpašos apstākļos žāvētais šķiņķis "Jamon Serrano", kā arī Beļģijas augļu alus "Kriek". Preču zīmi Eiropas Komisija piešķīrusi arī Lietuvas tradicionālajam ēdienam skilandim - cūkas kuņģī pildītai kapātai gaļai, ziņo aģentūra "LETA".
Share on Facebook Tweet