Rakstos

Drukāt

Arī augustā peldēties atļauts visās oficiālajās peldvietās

.

Pludmale 800Veselības inspekcija informē, ka šī gada 3. un 4. augustā veiktajās peldūdens kvalitātes pārbaudēs nav konstatēts ne mikrobioloģiskais piesārņojums, ne vizuāli novērota zilaļģu klātbūtne.
 
Veselības inspekcija brīdina, ka atsevišķās Latvijas neoficiālajās peldvietās pastāv lielāks zilaļģu savairošanās risks.
Saskaņā ar pašvaldību sniegto informāciju, zilaļģes konstatētas Mazā Baltezera krastā pie Čiekurkrastiem. Zilaļģu savairošanās pazīmes ir novērotas arī Daugavas upes piekrastē Rīgā, neoficiālajās peldēšanās vietās Jāņogu ielā 48 un Taču ielas galā.
 
Inspekcijas speciālisti iesaka būt īpaši piesardzīgiem izvēloties peldvietas un atgādina zilaļģu savairošanās pazīmes:
• Sākumā, kamēr zilaļģes nav savairojušās lielā daudzumā, tās izskatās kā mazi zaļi vai dzeltenīgi punktiņi ūdenī.
• Jo lielākā koncentrācijā zilaļģes savairojas, jo ūdens kļūst biezāks, duļķaināks, krāsa var būt izteikti zaļa, var būt arī dzeltenīga vai dzeltenbrūna. Ūdens var pārklāties ar zilganzaļu plēvi un tam parādās neraksturīga smaka.
• Zilaļģēm atmirstot un sadaloties, krāsa kļūst neizteiksmīgāka, pelēkbrūna.
 
Veselības inspekcija aicina peldēt gribētājus rūpīgi apskatīt un izvērtēt ūdens kvalitāti pirms iet peldēties, ļaut to darīt bērniem vai dzert ūdeni četrkājainajiem draugiem - mājdzīvniekiem.
 
Nevienā no šo zilaļģu novērotajām stadijām ūdeni nedrīkst izmantot nekādiem nolūkiem. Pat pēc vārīšanas toksīni no tā nepazūd!
 
Zilaļģu savairošanos tādā koncentrācijā, kas varētu apdraudēt peldētāju veselību, lielāka iespējamība ir novērot iekšzemes ūdeņos, it īpaši ezeros un dīķos, kā arī lielo upju līčos, kur nav straumes.
 
Arī jūras ūdeņos zilaļģes ir sastopamas, taču parasti to apjoms piekrastē nav liels un tās reti tiek izskalotas krastā.
 
Nākamās plānveida analīzes tiks veiktas 31. augustā un 1.septembrī.
 
Informāciju sagatavoja:
Veselības inspekcijas Komunikācijas nodaļa
komunikā
Share on Facebook Tweet