Rakstos

Drukāt

FOTO: Novada laulātie pāri svin nozīmīgas kāzu gadadienas

.

Saurakstam 800lainā 27. maija novakarē Carnikavas Novadpētniecības centrā pulcējās pāri, kas laulībā nodzīvojuši 10, 25, 30, 35, 40 un pat 50 gadus, svinot rožu, sudraba, pērļu, koraļļu, rubīna un zelta kāzu jubilejas.
 
Kā ikatru gadu, arī šajā reizē Carnikavas pašvaldība īpašā pasākumā sveica novadniekus – kāzu jubilārus. Šogad pieteicās deviņi pāri, un svinību reizē folkloras kopa „Atštaukas" no Liepājas klātesošajiem pāriem novadīja līdzināšanas rituālu, kas ir daļa no senās vedību jeb kāzu godu tradīcijas.
 
Līdzināšanās ietver dažādas simboliskās darbības, lai pārliecinātos, ka pāris arī turpmāk dzīvos saticīgi. Lai nostiprinātu laulības saites, vīri kūra uguni, bet sievas deva ziedus svētībai un auglībai dzimtās, kopīgi tika vīts prievietiņš, ko iesēja akas vindā un, liekot labās kājas uz akmens, pāri vēl reizi svinīgi solījās sargāt un rūpēties vienam par otru.
 
Šogad sveicam Aļinu un Gintu Mocebekerus, sagaidot savu 10. jeb Rožu kāzu jubilejas gadskārtu. Zaiga un Ziedonis Zaļkalni, Vineta un Dainis Kalniņi, kā arī Inta un Aigars Bundzenieki šogad, atzīmējot kopā pavadītos 25 gadus, svin Sudrabkāzas. Pērļu kāzās (30 gadi kopā) sveikti Dace un Guntis Mazcirīši, bet Koraļļu kāzu jubileju (35 gadi kopā) svin Maira un Andris Jēkabsoni. Rubīna kāzu jubileja un 40. kopdzīves gadskārta šogad aprit Guntai un Valdim Jākobsoniem, kā arī Elitai un Vitālijam Terentjeviem. Šī gada Zelta kāzu jubileja, svinot 50 kopā pavadītus gadus, ir pazīstamajai Carnikavas nēģu cepēju ģimenei – Zigrīdai un Eduardam Skaveneciem. Sveicam visus jubilārus!
 
Paldies visiem pāriem par mīlestības spēka apliecinājumu, lai tā netrūkst arī turpmākajos kopdzīves gados. Paldies arī stiprajām „Atšatukas" sievām par viedajiem vārdiem un akardeonistam Kasparam Kārkliņam par muzicēšanu!
 
 
A.Saprovska
Share on Facebook Tweet