Rakstos

Drukāt

Okupācijas muzejā atzīmē carnikavieša Arvīda Ērika Bluzmaņa 95. dzimšanas dienu

.

AEBluzmanis 800Latvijas Okupācijas muzejā 1. decembrī svinīgi atzīmēja carnikavieša Arvīda Ērika Bluzmaņa 95. dzimšanas dienu, jo viņš šobrīd ir vecākais nacionālais partizāns Latvijā.
 
Dzimšanas dienas sarīkojumā Okupācijas muzejā piedalījās jubilārs un viņa tuvinieki. Tika demonstrēti fragmenti no Raita Valtera un Ritvara Jansona dokumentālās filmas "Nesalauztie", kurā Arvīds Blūzmanis ir viens no personāžiem.
 
A.Ē.Bluzmaņa dzimtā puse ir Sēlija Lietuvas pierobežā, Silenes pagasts. Viņš ir tikai trīs gadus jaunāks par Latvijas valsti – dzimis 1921. gada 25. novembrī. Otrā pasaules kara laikā iesaukts vācu karaspēka vienībās, bet kara beigās nonāca latviešu leģiona 19. divīzijā Kurzemē.
 
Pēc vācu karaspēka kapitulācijas A.Ē.Bluzmanis pievienojās Kabiles nacionālo partizānu grupai, ko vadīja Ēvalds Pakulis. Tās sastāvā viņš 1946. gada sākumā piedalījās kaujā pie Āpuzniekiem pret čekistu vienību. 1947. gada pavasarī viņš legalizējās. Lai izbēgtu no izsūtījuma, pēc kara dzīvoja un strādāja dažādās vietās, tomēr Valsts drošības komiteja viņu uzmeklēja un centās iesaistīt ziņošanā.
 
Vairāk par A.Ē.Bluzmaņa likteņa līkločiem var lasīt "Carnikavas Novada Vēstīs", novembra numurā (elektroniski tas ir lasāms ŠEIT). Par personīgo ieguldījumu cīņās par Latvijas neatkarību šogad valsts svētkos, 18. novembrī, pašvaldība apbalvoja A.Ē.Bluzmani ar Atzinības rakstu.
 
Kopumā partizānu kustībā Latvijā piedalījās ap 12 500 cilvēku, kas ir vairāk par vienu pilnu armijas divīziju. Visaktīvākā bruņotā partizānu cīņa pret okupācijas režīma pārstāvjiem un atbalstītājiem bija laikā no 1945. līdz 1947. gadam. Vēlāk cīņu intensitāte samazinājās, jo partizāni krita kaujās un tika sagūstīti. Partizānu kustību vājināja arī atbalstītāju aresti un masu deportācija 1949. gadā. Tomēr pēdējie Latvijas nacionālie partizāni legalizējās tikai 1957. gadā.
 
Pēc Latvijas Okupācijas muzeja sniegtās informācijas
Share on Facebook Tweet