Rakstos

Drukāt

FOTO: Barikāžu laika piemiņas pasākumā informē arī par barikāžu dalībnieka statusu

.

Barikades 2019 320425. janvārī tautas namā “Ozolaine” pulcējās 1991. gada janvāra barikāžu laika dalībnieki un citi novadnieki, lai piemiņas pasākumā “Karstā uguns sirdīs degs” godinātu novadniekus, kas pirms 28 gadiem nosargāja atjaunoto Latvijas neatkarību. 

Pasākumā piedalījās arī 1991. gada barikāžu dalībnieku atbalsta fonda dibinātājs un valdes loceklis Romualds Ražuks un šī fonda prezidents Renārs Zaļais – lai pateiktu paldies barikāžu dalībniekiem, kā arī lai informētu par barikāžu dalībnieka statusa iegūšanas procesu.

Pateicība par drosmi

1991. gada 13. janvārī Latvijas Tautas fronte (LTF) pulcināja ļaudis uz Vislatvijas tautas manifestāciju un valsts stratēģisko objektu aizstāvību. “Man kā tā laika LTF priekšsēdētājam, kurš aicināja cilvēkus doties uz barikādēm, ir pienākums un liels prieks pateikt jums visiem paldies,” emocionālā uzrunā barikāžu aizstāvjiem teica Romualds Ražuks, pateicoties visiem, kas “riskēja ar savu dzīvību, lai aizstāvētu Latviju”.

Ceturtā daļa valsts iedzīvotāju piedalījās manifestācijā, un ap 50 000 tūkstošu cilvēku iesaistījās valsts neatkarības sargāšanā uz barikādēm, lai stātos pretī varbūtējam padomju uzbrukumam – atcerējās R. Ražuks. Viņš pastāstīja, ka jau 1990. gada 15. jūlijā bija tapis pirmais dokuments par stratēģiski svarīgo objektu aizsardzību, bet tā paša gada decembrī bijis gatavs “dokuments X stundai” jeb ko darīt, ja Latvijā mēģinās ieviest militāru pārvaldi.

“Ja nebūtu barikādes, varējām kļūt par valsti, kas ir atkarīga no Maskavas. Tāpēc barikāžu nozīme ir nenovērtējama,” pauda R. Ražuks, atzīstot, ka valsts aizstāvju rīcība vienmēr būs piemērs nākamajām paaudzēm, un tāpēc ir tik svarīgi atcerēties, cienīt un arī izteikt atzinību barikāžu dalībniekiem.

Pasākumā uzstājās arī Barikāžu muzeja vadītājs Renārs Zaļais, kurš 1991. gada 20. janvāra apšaudē pie Bastejkalna tika smagi ievainots. “Visi barikāžu dalībnieki bija Latvijas brīvības cīņu kareivji, bet bez ieročiem, kailām rokām. Un, pateicoties visu paveiktajam, mums ir sava valsts,” uzrunā carnikaviešiem pauda R. Zaļais.

Atmiņas un atziņas
Arī vairāki klātesošie vēlējās dalīties atmiņās un secinājumos par tā laika notikumiem. Carnikavietis Raimonds Garenčiks, atceroties 1991. gada janvāra notikumus, aicināja novērtēt, cik liels darbs toreiz tika izdarīts, tāpēc tagad mums jābūt savas valsts patriotiem. Daila Zubkina (Jansone) no Garciema, kas tolaik strādāja Centrālajā universālveikalā, atceras, cik nesavtīgi daudzi rūpējās par barikāžu dalībniekiem, gādājot maltītes, un līdztekus pārdzīvojumiem par savu, tuvinieku un valsts likteni ikdienā nācies izturēt saspringtas situācijas darbavietā starp Tautas frontes atbalstītājiem un naidīgajiem interfrontistiem.

Viens no pirmajiem trimdas latviešiem, kas atgriezās Latvijā, tagadējais garciemietis Rolands Blezūrs barikāžu laikā brīvprātīgi darbojās Augstākās Padomes preses dienestā. Izmantojot pieredzi un valodu zināšanas, R. Blezūrs palīdzēja ārzemju žurnālistiem strādāt šeit un rūpēties, lai ziņas par notikumiem Latvijā un Baltijā sasniegtu pasaules ziņu kanālus. “Neticami, bet toreiz izdevās panākt, ka janvāra notikumos klāt bija vairāk nekā pusotrs tūkstotis ārzemju žurnālistu, kas sekoja līdzi notikumiem un ziņoja par tiem,” pauda R. Blezūrs, aicinot visus apmeklēt Barikāžu muzeju, jo “barikāžu stāstu nav viegli izstāstīt”. Savukārt carnikavietis Dainis Gudermanis atzina, ka barikāžu laikā “vislielāko varonību parādīja barikāžu aizstāvju sievas, kas visas šīs naktis negulēja un pārdzīvoja”.

Iešana uz barikādēm bija kā turpinājums karavīra garam, kas nāk no senatnes – domā vīru kopas “Vilki” mūziķi, kas emocionālā priekšnesumā atainoja latviešu karavīru dzīvesziņu dažādos gadsimtos un notikumos.

Pateicamies visiem, kas atsaucās aicinājumam paņemt līdzi fotogrāfijas. Pārvērstas digitālā formātā, tās nonākušas Carnikavas Novadpētniecības centra krājumos, kur pieejamas visiem interesentiem. Ja jums ir fotogrāfijas vai citi materiāli – 1991. gada janvāra barikāžu laika liecības – aicinām sazināties ar Carnikavas Novadpētniecības centru.

Par barikāžu dalībnieka statusu
Barikāžu dalībnieka statusa apliecību piešķir dalībniekam pēc personīga iesnieguma saņemšanas Barikāžu dalībnieku biedrībā, ja viņš ir apbalvots ar Barikāžu piemiņas zīmi vai viņam piešķirts Pateicības raksts par piedalīšanos Latvijas neatkarības aizstāvēšanā 1991. gada janvārī un augustā.

Barikāžu dalībnieka apliecība paredzēta uzrādīšanai valsts un pašvaldību iestādēs – saskaņā ar likumu “Par 1991. gada barikāžu dalībnieku statusu”. Šis likums paredz, ka pašvaldībai ir tiesisks pamats lemt par, piemēram, atlaižu piešķiršanu nekustamā īpašuma nodoklim, atvieglojumiem pašvaldības nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā u.tml.

Barikāžu dalībnieku statusa apliecības izsniedz Krāmu ielā 3, Barikāžu dalībnieku biedrības telpās 3. stāvā (otrdien–piektdien plkst. 9.00–17.00). Līdzi jāņem pase vai ID karte un Barikāžu apbalvojuma apliecība vai tās kopija.

Saskaņā ar 1991. gada barikāžu dalībnieku atbalsta fonda sniegto informāciju, 62 novadnieki saņēmuši Barikāžu piemiņas zīmi vai Pateicības rakstu un ir tiesīgi saņemt statusa apliecību. Taču barikāžu aizstāvju novadā ir vairāk, jo daudzi savulaik netika nokārtojuši nepieciešamās formalitātes, atsaucoties Barikāžu dalībnieku biedrības aicinājumam. 2018. gadā pēc pašvaldības aicinājuma pieteikt barikāžu dalībniekus vai barikāžu dalībniekiem pieteikties pašiem ir saņemti 78 pieteikumi, apzinot vēl 60 cilvēku, kam nav piešķirti 1991. gada janvāra barikāžu apbalvojumi.

Pasākumā 25. janvārī, uz kuru īpaši tika aicināti pieteiktie cilvēki, tika sniegta informāciju par iespēju saņemt Pateicības rakstu (kopš 2008. gada 31. decembra Barikāžu biedrība vairs nepiešķir Barikāžu piemiņas zīmes). Pērn domē saņemtās pieteikuma anketas pašvaldība iesniegs Barikāžu dalībnieku biedrībai, tādējādi izvirzot pieteiktos cilvēkus Pateicības raksta saņemšanai. Pēc atzīšanas par barikāžu dalībniekiem un Pateicības raksta saņemšanas arī šiem cilvēkiem būs iespēja nokārtot barikāžu dalībnieka statusa piešķiršanu un saņemt apliecību.

Barikāžu dalībnieku apliecību izsniegšana turpināsies līdz 2021. gadam. Lai izvairītos no garām rindām, barikāžu dalībnieki tiek lūgti pieteikties apliecību saņemšanai uz konkrētu dienu un laiku jau iepriekš. Iepriekš pieteikties iespējams pa e-pastu vai tālr. 67213525.

FOTOGALERIJA

Share on Facebook Tweet