Rakstos

Drukāt

Gaujā ielaisti 14 tūkstoši lašu mazuļu

.

Lasi9 6008. aprīlī Gaujā pie Carnikavas Novadpētniecības centra tika ielaisti 14 tūkstoši lašu mazuļu. Katrs no tiem bija aptuveni 18 gramus smags, un šādā attīstības posmā, kad laši sasnieguši sudrabošanās stadiju, tiek dēvēti par smoltiem.
Kā stāsta zivjaudzētavu „Kārļi" un „Brasla" vadītājs Jānis Balodis, tagad smolti migrē uz jūru lejup pa straumi, un pēc 2 – 4 gadiem laši atgriezīsies upē nārstot. Gaujā ielaistie lašu mazuļi tika atvesti no zinātniskā institūta „Bior" zivju audzētavas „Kārļi", un vaisliniekus palīdzēja sagādāt Carnikavas zvejnieki, ar kuriem izveidojusies laba sadarbība, norāda J.Balodis.
 
Savukārt 1. aprīlī Gaujas upē Carnikavas krastos tika ielaisti septiņi tūkstoši taimiņu mazuļi, no kuriem katrs svēra aptuveni 70 gramus. Arī taimiņi pavasarī migrē uz jūru, lai pēc pāris gadiem atgrieztos Gaujā nārstot.
 
Lasi5 600
 
Lašu un taimiņu mazuļi Gaujā tika ielaisti zivju resursu mākslīgās atražošanas rīcības plāna ietvaros, kas tiek finansēts no valsts budžeta. Kopumā zivju resursi Gaujā šogad ir papildināti ar 135 tūkstošiem lašu un 120 tūkstošiem taimiņu mazuļu, tos ielaižot ne tikai Carnikavā, bet arī Murjāņos, Siguldā, Garkalnē u.c.
 
Lasi3 600
 
Turpinot iesākto tradīciju, lai papildinātu nēģu krājumus, arī šovasar Gaujā tiks ielaisti aptuveni 3 miljoni nēģu mazuļi, ko finansē Carnikavas novada dome. Tas tiek darīts par līdzekļiem, kurus pašvaldība iepriekšējā gadā ir ieņēmusi no novada zvejniekiem par zvejas tiesību iznomāšanu un novirzījusi nēģu kāpuru mākslīgai pavairošanai un ielaišanai Gaujā.
 
Share on Facebook Tweet