Rakstos

Drukāt

Pierīgas mēri: jaunais pedagogu atalgojuma modelis uz Pierīgas skolotāju rēķina

.

Tiksanas Sadurskis 8001. jūlijā Pierīgas pašvaldību vadītāji tikās ar izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski, lai paustu bažas par to, kā Pierīgas skolotājus ietekmēs izmaiņas jaunajā pedagogu atalgojuma modelī, kā arī iepazīstinātu ar satraucošo situāciju, ka pastāvīgā bērnu skaita pieauguma dēļ daudzās Pierīgas skolās bez valsts atbalsta jau nākamgad nebūs telpu, kur apmācīt skolēnus.
 
"Jaunais pedagogu atalgojuma modelis ir izstrādāts uz Pierīgas skolotāju rēķina. Tas paredz, ka Pierīgas pedagogiem par vienu algas likmi būs jāstrādā vairāk, tādējādi viņiem atalgojums nevis pieaug vai paliek esošajā līmenī, bet gan samazinās," norāda Pierīgas pašvaldību apvienības (PPA) izpilddirektore un Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica.
 
Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs tikšanā laikā vērsa K.Šadurska uzmanību uz to, ka, apstiprinot jauno pedagogu atalgojuma modeli ministra iecerētajā redakcijā, Pierīgā izglītības kvalitāte kritīsies, jo skolotāji vēlēsies nopelnīt vairāk, tāpēc labākie apvienos darbu vairākās skolās vai dosies finansiāli izdevīgāka darba meklējumos.
 
Tiksanas Sadurskis3 800
 
Satraucoša problēma daudzās Pierīgas pašvaldībās ir arī esošais skolu un pirmsskolu daudzums, kas ir nepietiekams pastāvīgi pieaugošo bērnu skaita dēļ, tāpēc esošā skolu ēku kapacitāte Pierīgā ir izsmelta, stāsta D.Jurēvica.
 
Jāpiemin, ka saskaņā ar jaunākajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem, pagājušajā gadā iedzīvotāju skaits ir pieaudzis tikai 16 no 110 Latvijas novadiem, un 14 no tiem ir Pierīgas reģiona novadi.
 
Piemēram, Ādažu vidusskolā jau aizvadītajā mācību gadā bija septiņas pirmās klases. Ādažu vidusskolas ēkas maksimālā kapacitāte ir līdz 1200 skolēniem, bet jau 2015./2016.mācību gadā tajā tika uzņemti 1250 skolēni, atbrīvojot bibliotēkas telpas. Saskaņā ar aplēsēm, tuvākajā nākotnē skolēnu pieaugums Ādažu skolā prognozējams līdz pat 1800 skolēniem.
 
Līdzīga situācija ar pastāvīgi un strauji augošu skolēnu skaitu ir arī citās skolās un pirmsskolās Mārupes, Carnikavas, Ķekavas un citos Pierīgas novados. Savukārt garās rindas uz pašvaldības bērnudārziem, ir liels finansiālais slogs bērnu vecākiem. Jāpiebilst, ka nespēja nodrošināt infrastruktūru izglītības vajadzībām savos novados ir saistīta arī ar lielajām Pierīgas pašvaldību kā donoru iemaksām Latvijas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā.
 
Saskaņā ar sanāksmes laikā izskanējušajiem viedokļiem PPA šodien, 4. jūlijā ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Mārim Kučinskim, izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdim Andrim Jaunsleinim, kurā atkārtoti lūdz valdību ņemt vērā un atbalstīt priekšlikumu – neveikt pedagogu atalgojuma reformu uz Pierīgas pedagogu rēķina. PPA ierosina mainīt šobrīd MK noteikumu projektā iestrādāto normētā skolēna skaita attiecību pret viena pedagoga mēneša darba likmi no 14:1 uz 13,5:1, kas ļautu saglabāt Pierīgas pedagogiem atalgojumu līdzšinējā līmenī. Šādas izmaiņas no valsts budžeta līdzekļiem prasītu EUR 544 488,00.
 
S.Baltruka
Share on Facebook Tweet