Rakstos

Drukāt

PII "Piejūra" bērni aug gudrībā un prasmēs gadskārtu un gadalaiku ritmā

.

IMG 20210113 121015Pirmsskolas izglītības iestādes "Piejūra" grupiņai "Pasaciņa" gada nogale un 2021. gada sākums aizvadīts aktīvā ritmā.

Ziemsvētku laikā bērni brīvdabā rotāja eglīti, gāja rotaļās un vilka bluķi, kā arī, praktiski darbojoties, apguva drošības noteikumus, lai pēc tam varētu uz kopā ar audzinātājām uz ugunskura cept desiņas un vārīt tēju. Rūķis Kikī bija sagādājis pārsteigumu – mežā paslēpis dāvanu maisu, kurā katrs atrada rūķu sarūpētu pārsteigumu tieši viņam.

Jauno gadu “Pasaciņā” sāka ar tēmu “Ziema nāca sētiņā, sala cirvis rociņā”, kurā bērni iejutās meteorologa lomā, uzzināja par ziemas apģērba un apavu izgatavošanu un kā aitas vilna pārtop pavedienā un pēc tam audumā. Bērni darbojās praktiski ar vilnu, to mazgājot, plucinot, vērpjot un aužot. Noskatoties filmu, uzzināja, kā senāk strādāja kurpnieki, un pat bija savas ziemas apģērbu kolekcijas dizaineri un fotogrāfi.
 
Pārgājienā tika pārbaudīti kopīgi izstrādātie noteikumi, kas jāievēro ziemā āra aktivitātēs, kā arī bija praktiski uzdevumi – kā sasildīties, ja esi nosalis. Pārgājieni "Pasaciņas" bērniem tiek rīkoti visos gadalaikos, un katrā tiek sagatavoti praktiski uzdevumi, kuros bērni gūst pieredzi arī ārpus pirmsskolas telpām. Tika pētītas arī dzīvās būtnes tuvākajā apkārtnē, to pēdas sniegā, salīdzinot tās ar informatīvajos materiālos redzamajām. Katrs bērns padziļināti pētīja vienas dzīvas radības dzīvesveidu un barošanos un attēloja to kolāžā “Mana ziema”, kuru prezentēja draugiem grupiņā. Tēmas ietvaros skolotājas atskaņoja bērniem audio pasakas un demonstrēja pasaku filmas. Tas viss kalpoja kā ierosme mēneša radošo darbu veidošanai izstādei “Ziemas pasaka”, kas bija konkurss ar godalgām.
 
Ar devīzi “galvenais nav uzvarēt, galvenais ir piedalīties” bērni piedalījās savā pirmajā erudīcijas spēlē “Ziema nāca sētiņā, sala cirvis rociņā”, kas noritēja trīs vecuma grupās. Jautājumus video formātā bija sagatavojuši pirmsskolas pedagogi un pedagogu palīgi, nofilmējot tos tēmai atbilstošā vidē. Kā jau erudīcijas spēlē pieklājas, bija arī medaļas, pateicības un nozīmītes par attapību, erudīciju un zināšanām. Noslēdzot ziemas tēmu, bet bērni aizpildīja darba pašvērtējumu un grupiņas personālam sniedza arī augstāko novērtējumu: “Es vienmēr gribētu nākt Piejūras Pasaciņā, jo te ir vienmēr interesanti!” Februāra sākumā “Pasaciņā” svin Sveču dienu un brīvdabā – Meteņdienu, kad tiek mesti meti jaunam, dzīvespriecīgam, veiksmīgam un veselīgam gadam.
 
Jau piekto gadu februāris pirmsskolā ir vecāku mēnesis, kad personāls piedāvā vecākiem iejusties bērnu vidē. Līdz šim vecākiem piedāvāts gan aktīvi līdzdarboties ikdienas ritmā, gan piedalīties dažādos mājās veicamos darbiņos, gan vecāku pēcpusdienās “vecāku skoliņā”. Šogad nevaram tikties klātienē, tāpēc, apvienojot skolotāju idejas un resursus, tapa video vecāku mēnesis, kurā vecāki attālināti varēs pabūt grupiņā un katrs vecāks varēs redzēt savu atvasi, gan izglītojoties, gan pusdienojot, gan brīvās spēlēsānās laikā. Arī šogad vecākiem būs iespēja piedalīties mājasdarbā, kurš būs interesants arī bērniem, jo viņi noteiks vecākiem, ko un kā uzdvumā darīs.
Februārī “Pasaciņā” pētīs tradīcijas, paskas un teikas, ies rotaļās, spēlēs senas spēles, dejos, dziedās tautasdziesmas, minēs mīklas.
 
Un jau drīz no nelielā, bet mīļā namiņa pārcelsim uz jauno, balto “Gaismas pili”. Mūsu jaunajā “dārziņā” augs krāšņi ziedi – bērni, kuriem izaugt palīdzēs labākās dārza fejas – pedagogi un “Piejūras” personāls.

A. Pētersone
Share on Facebook Tweet