Rakstos

Drukāt

Projekta ietvaros aicinām dalīties militārā mantojuma liecībās un stāstos

.

Mezgarciema celins uz staciju 3930Turpinot darbu pie projekta “Military Heritage”, tiek meklēti cilvēkstāsti par notikumiem no Pirmā pasaules kara sākumam līdz padomju režīma noslēgumam, kas ietver cilvēku likteņus, ikdienas sadzīvi un dzīvošanu dažādu varu krustcelēs.
 
Jau vēstījām, ka Carnikavas novads piedalās Latvijas un Igaunijas militārā mantojuma tūrisma projektā “Military Heritage”, lai pēdējo simts gadu vēstures liecības apkopotu militārā mantojuma tūrisma produktā. Projekta ietvaros plānots izvietot informatīvus stendus pie Padomju armijas pretgaisa aizsardzības karaspēka daļas pilsētiņas Mežgarciemā, kur savulaik atradās bāze armijas mācību vajadzībām.
 
Šī paša projekta ietvaros taps arī ceļvedis, kas sastāvēs ne tikai no objektu aprakstiem, bet arī cilvēkstāstiem un viņu atmiņām par dažādiem laika periodiem Latvijas vēsturē 20. gs. Rīgas plānošanas reģions (RPR) sadarbībā ar iedzīvotājiem vēlas apzināt iespējamos militārā mantojuma objektus, kas attiecas uz laika periodu no Pirmā pasaules kara sākuma līdz pat padomju režīma noslēgumam un šobrīd nav zināmi plašākai sabiedrībai. Tāpēc tiek meklēti cilvēki, kuru īpašumos slēpjas vēl neatklāti mantojuma dārgumi, ar iespējamu potenciālu tos nākotnē pārveidot par tūrisma objektiem un daļu no militārā mantojuma produkta. Kā arī tiek aicināti atsaukties cilvēki, kuri savās atmiņās glabā kādus unikālus stāstus par abiem pasaules kariem un padomju režīmu un kuri vēlas ar šiem stāstiem dalīties, lai bagātinātu tūrisma produkta saturu un emocionālo pienesumu. Cilvēkstāsti tiek apkopoti, jo tie ir būtiska vēstures liecība, kas nereti pazūd un netiek saglabāta, bet pauž nozīmīgas detaļas par cilvēku ikdienu un vienkāršo dzīvi laikā, kad Latviju un mūsu zemi plosīja dažādi militāri konflikti un svešas varas.
 
Ikviens, kurš zina par kādu vēl neapzinātu militārā mantojuma objektu, un ikviens, kurš vēlas dalīties ar savu stāstu, lūgts sazināties ar Rīgas plānošanas reģiona projekta “Militārais mantojums” komunikācijas speciālisti Katrīnu Valaini, rakstot uz vai rakstot iestādei pa pastu – uz Rīgas plānošanas reģions, Zigfrīda Annas Meirovica bulvāris 18, LV-1050.
 
Atgādinām, ka projekts “Militārais mantojums” tapis Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) “Interreg” Igaunijas–Latvijas Pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam ietvaros un tā galvenais mērķis ir attīstīt militārā mantojuma tūrisma potenciālu Latvijas un Igaunijas teritorijā, izveidojot pievilcīgu un kopīgu militārā mantojuma tūrisma produktu vietējiem un ārvalstu tūristiem. Projekta rezultātā būs izstrādāts tūrisma produkts ar vairāk nekā 150 dažādām militārā mantojuma vietām Latvijā un Igaunijā, kā arī ceļvedis un 10 tematisku tūrisma maršruti.

military heritage logo

Share on Facebook Tweet