Rakstos

Drukāt

Aicina katram izstāstīt savu Baltijas ceļa stāstu

.

Baltijas celsUNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) sadarbībā ar partneriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā līdz šī gada beigām apkopo iedzīvotāju atmiņas par Baltijas ceļa laiku un dalību tajā. Sagaidot Baltijas ceļa 25. gadadienu, projekta "Baltijas ceļa stāsti" ietvaros šīs atmiņas tiks apkopotas interneta platformā www.thebalticway.eu, kā arī iekļautas Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumos, bet 25 no šiem stāstiem – izdoti īpašā publikācijā.
 
Projekta mērķis ir apkopot cilvēku atmiņu stāstus, lai tie neatkarīgi no atrašanās vietas tiktu saglabāti nākamajām paaudzēm un kļūtu pieejami gan virtuālajā vidē, gan muzeju un bibliotēku kolekcijās. Projekts aicina ikvienu laikabiedru fiksēt savu Baltijas ceļa pieredzi neatkarīgi no tā, kādā veidā viņš to piedzīvojis: ir piedalījies, izlēmis nepiedalīties vai arī bijis dalībnieks kādā no atbalsta akcijām citur pasaulē.
 
Kā izprotam Baltijas ceļu šodien?
Kā uzsver Vēstures skolotāju biedrības pārstāve Danute Dūra, "mums ir svarīgi apzināt arī to cilvēku stāstus, kuri nevarēja piedalīties Baltijas ceļā, jo, piemēram, auklēja mājās bērniņu, kā arī tos, kuri nevēlējās piedalīties, jo arī tam bija dažādi iemesli, piemēram, bailes no iespējamām represijām pēc tam. Mums ir svarīga katra pieredze". Savukārt UNESCO LNK Zināšanu sabiedrības programmu padomes priekšsēdētājs, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks aicina tieši jauniešus atklāt savu pieredzi un redzējumu: "Mums ir interesanti, kā Baltijas ceļa notikumus atceras tie, kas tolaik bijuši pavisam mazi, vai tie, kas vēl nebija dzimuši un par Baltijas ceļu dzirdējuši tikai no saviem vecākiem, vecvecākiem vai skolā. Kā jaunā paaudze izprot un uztver šos pārdzīvojumus un kā viņi tos var atstāstīt, piemēram, saviem draugiem citās valstīs?"
 
Kā līdzdarboties Baltijas ceļa stāstos?
Līdz pat 30. oktobrim ikviens aicināts aizpildīt Baltijas ceļa stāstu formu, kas pieejama www.thebalticway.eu un atzīmēt kartē vietu, kur Baltijas ceļā ir stāvējis 1989. gadā vai stāvētu, ja tas notiktu 2014. gadā. Tāpat UNESCO LNK aicina dalīties arī ar foto, kas ģimenes albūmos saglabājušies no tā laika. Katrs par pasākumiem savā novadā vai pilsētā var pastāstīt arī Baltic Way lapās sociālajos tīklos vai sūtot informāciju uz .
 
Kāpēc piedalīties Baltijas ceļa stāstos?
Baltijas ceļš atmiņās un izjūtās par notikumiem Baltijas valstīs pirms 25 gadiem vieno vairāk nekā miljonu cilvēku. UNESCO starptautiskajā reģistrā "Pasaules atmiņa" ir iekļauti Baltijas ceļa dokumentārā mantojuma nozīmīgākie dokumenti, kas atspoguļo Baltijas ceļa organizēšanu un norisi. Ir svarīgi šo nozīmīgo notikumu dokumentēt vispusīgi, iekļaujot individuālas pieredzes, tādējādi stiprinot Baltijas valstu iedzīvotāju kopīgo sociālo atmiņu un nododot to nākamajām paaudzēm.
 
"Baltijas ceļš ir nozīmīgs kolektīvās atmiņas veidotājs, vienojot vairāk nekā miljons cilvēku viņu atmiņās un sajūtās par notikumiem trijās Baltijas valstīs pirms 25 gadiem. Šo vēstures notikumu iezīmē ne vien personīgās tā dalībnieku atmiņas, bet arī jauniešu stāsti, piemēram, par vecvecākiem, kuri ar savu roku siltumu un ticību par brīvu un neatkarīgu valsti saviem mazbērniem stiprināja kopīgo baltiešu brīvības simbola ķēdi," stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāres p.i. Baiba Moļnika.
 
Kā Baltijas ceļa stāsti tiks izmantoti?
Visi projekta laikā savāktie stāsti tiks apkopoti Baltijas ceļa 25. gadadienai veltītā kolekcijā, kas Latvijā tiks nodota glabāšanai Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā un Tautas frontes muzejā kā nozīmīga mantojuma daļa. Digitalizētās fotogrāfijas tiks nodotas Latvijas Nacionālās bibliotēkas un digitālās bibliotēkas Europeana arhīvam. Stāstam pievienotais vizuālais materiāls un sniegtā informācija apkopotā veidā, vai atsevišķos gadījumos citējot, tiks atspoguļota virtuālajā vidē, izmantota pētnieciskiem nolūkiem vai iekļauta vēsturisko liecību popularizēšanas materiālos. 25 spilgtākie stāsti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā tiks apkopoti Baltijas ceļa 25. gadadienai veltītā izdevumā, kas ikvienam būs pieejams elektroniski.
 
Piedalies! Uzzini! Dalies!
UNESCO LNK aicina:
- Izstāsti savu stāstu, ierakstot to īpašā laukā mājaslapā www.thebalticway.eu. Ja vari, pievieno fotogrāfijas un/vai video.
- Iestājies Baltijas ceļā, autorizējoties ar kādu no saviem profiliem sociālajos tīklos vai ierakstot e-pastu. Atzīmē precīzu vietu kartē un ieraksti savu komentāru vai novēlējumu.
- Iepazīties ar faktiem par Baltijas ceļu, apskati attēlus no vēsturiskā Baltijas ceļa un tā atbalsta pasākumiem.
- Noskaidro, kā vākt Baltijas ceļa stāstus. Mājaslapā www.thebalticway.eu atradīsi informāciju par vēsturisko liecību vākšanu. Tajā var lejupielādēt stāstu formu izdrukāšanai, kas palīdzēs pierakstīt kāda cita cilvēka, piemēram, vecmāmiņas vai kaimiņa atmiņu stāstu, lai vēlāk to publicētu www.thebalticway.eu.
- Uzzini, kā UNESCO LNK, citas organizācijas un cilvēki atzīmē Baltijas ceļa 25. gadadienu.
- Dalies ar Baltijas ceļa stāstiem un projekta mājaslapu sociālajos tīklos: facebook.com, twitter.com, draugiem.lv!
- Seko projekta aktivitātēm facebook.com, twitter.com, draugiem.lv!
- Pievieno Baltijas ceļa 25. gadadienas logo savam profila attēlam sociālajos tīklos!
Share on Facebook Tweet