Rakstos

Drukāt

Tautas namā būs skatāma unikāla izstāde - 120 tautu meitas miniatūrā

.

lelles izstade 800Šī gada 30. jūlijā plkst. 16.00 tautas namā „Ozolaine" notiks unikālas izstādes atklāšana – „No trimdas Latvijā – Austras Lindes 120 tautu meitas miniatūrā". Šī vēsturiskā kolekcija ir radusies pagājušā gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados, un 1995. gadā tā tika pārvesta uz Latviju.
 
Izstādi veido 120 lelles ar latviešu tautas tērpiem, kurus darinājusi mūsu novadnieces Astras Pavlovskas mamma. Savulaik lelles vairākkārt ir bijušas izstādītas Amerikā, par tām atzinīgi izteikusies ASV Muzeju institūta direktore Loisa Šeparde, un Latvijas valsts prezidenta vizītes laikā Baltajā namā 1995. gadā Hilarijai Klintonei tika uzdāvināta Lielvārdes lelle.
 
Latvijā A.Lindes tautisko leļļu izstāde plašākai publikai ir bijusi pieejama tikai vienu reizi – 1998. gadā tās bija izliktas apskatei Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.
 
Lai tagad lelles sapostu izstādei, palīgā nāca Kalngales seniori. Katrai lellītei bija nepieciešama individuāla pieeja – vienai bizes jāpārpin, citai jāizgludina lina lakatiņš, jāpiesprauž saktiņa vai jāsakārto villaine. No 30. jūlija līdz 10. augustam visiem interesentiem būs izdevība rokdarbnieces A.Lindes rūpīgo darbu visā košumā apskatīt Carnikavas tautas namā, kā pierādījumu tam, ka ir iespējams saglabāt mūsu etnisko mantojumu arī ārpus Latvijas.
 
S.Baltruka
Share on Facebook Tweet