Rakstos

Drukāt

1.oktobrī aicina uz izstādes “Akmens galaktika” atklāšanu tautas namā

.

Akmens galatika attēls 800Latvijas valsts simtgadei veltītā izstāžu cikla "Latvijas matērija" ietvaros Carnikavas tautas namā "Ozolaine" 1. oktobrī plkst. 15.00 atklās tēmu "Akmens laiks" un izstādi "Akmens galaktika", kurā būs skatāmi mākslinieces Sabīnes Stāles Latvijas jūras krastos atrasto laukakmeņu makrofotogrāfijas.
 
Izstādi veido neparastu fotogrāfiju cikls, kurā redzamas akmentiņu krāsu, rakstu un reljefu saspēles telpiskā tuvplānā. Foto gleznas veido mazi Vidzemes jūrmalā atrasti olīši, kuros māksliniece atklājusi neizmērojamus plašumus un daļu no netveramā, pat Dievišķā. "Izstāde "Akmens galaktika" var izvērsties par aizraujošu ceļojumu gan akmens kristāliskajā dvēselē, gan katram savā iekšējā pasaulē," atzīst S.Stāle.
 
Lai atklāt oļu pārsteidzošo krāsu mirdzumu, akmeņi iepriekš tiek pulēti. Tādējādi atklājas arī Latvijas laukakmeņos ietverto struktūru daudzveidība, jo reti kurš zina, ka arī Latvijā ir iespējams atrast dažādu nokrāsu kvarcus, granātus, epidotus, ahātus, retāk kalcedonus, olivīnus vai nelielus turmalīna ieslēgumus laukakmeņos.
 
Izstādes autore Sabīne Stāle ir mācījusies Latvijas Universitātes žurnālistikas nodaļā, strādājusi televīzijā, veidojot kultūrvēsturiskus un informatīvus raidījumus. Viņa ir vairāku dokumentālo filmu un scenāriju autore. Pēc mācībām Latvijas Mākslas akadēmijā mākslinieces izteiksmes veids tiek papildināts ar tēlotājmākslas elementiem un domāšanu dizaina virzienā. S.Stāle ir arī vairāku dizainparaugu autore, un par savu sastapšanos ar akmens tēmu saka: "Man ļoti daudz deva darbošanās senvēstures izpētes grupā – pētīju un fotografēju, rakstīju par atradumiem – senču svētvietām, teikām un nostāstiem apvītām vietām Latvijā, arī par akmeņiem. Akmens motīvs man vienmēr licies saistošs, laikam jau tāpēc, ka tas ir dzīvs – tāpat kā es un tu."
 
Izstādes atklāšanas dienā 1. oktobrī plkst. 15.00 apmeklētājiem būs iespēja tikties ar darbu autori Sabīni Stāli. Piedalīsies arī ģeologs Dainis Ozols, kurš palīdzēs vairāk uzzināt par Latvijas raksturīgajiem iežiem. Atklāšanas pasākuma dalībnieki kopīgi veidos Latvijas kontūru no jūrā izskalotiem oļiem, varēs baudīt oļu pieskārienu terapiju, spēlēties ar akmeņiem un ļauties akmens skanējumam caur dainu meditāciju kopā ar dziesminieci un koklētāju Ingu Karpiču.
 
Iztāde būs apskatāma līdz 3. novembrim.
 
A.Saprovska
Share on Facebook Tweet