Rakstos

Drukāt

I konkursā “Mākslu Duets” jaunie mākslinieki kopīgi rada spilgtus priekšnesumus

.

Mksla 14. novembrī Carnikavas tautas namā "Ozolaine" norisinājās pirmais jauno mūziķu un mākslinieku konkurss "Mākslu Duets", kurā piedalījās 57 dalībnieki no visas Latvijas. Konkursu organizēja Carnikavas Mūzikas un mākslas skola sadarbībā ar Carnikavas novada domi.
 
Daudziem dalībniekiem konkursa dienā rīts sākās ļoti agri, jo viņi uz Carnikavu mēroja tālu ceļu no Liepājas, Ventspils, Rojas, Smiltenes vai Alūksnes. Konkursā piedalījās arī mūsu tuvākie kaimiņi no Ādažiem un Vidzemes jūrmalas skolām, savukārt divi dalībnieki bija no Lietuvas pilsētas Paņevežas mūzikas skolas.
 
"Pirmo reizi Latvijā norisinājās konkurss, kurā jaunie mākslinieki un izpildītāji praksē izmēģināja mākslas un mūzikas sintēzi, un rezultātu izrādīja gan konkursa žūrijai, gan skatītājiem un klausītājiem. Tēlotājmākslas pārstāvjiem, iedvesmojoties no mūziķa izpildījuma, bija jāparāda sava meistarība,  konkrētā un diezgan īsā laika posmā radot mākslas darbu. Savukārt jaunie mūziķi konkursā iepazina mākslas radīšanas procesu ciešā sadarbībā ar saviem vienaudžiem, kas darbojas citā mākslas jomā," konkursa ideju izskaidroja I. Doriņš.
 
Mūziķus un māksliniekus abās konkursantu grupās kopā saveda nejaušība – reģistrējoties  konkursa 1. vai 2. kārtai, dalībnieks izlozēja numuriņu, un turpmākās divas stundas savā mākslā iedvesmojās no otras mākslas pārstāvja, kuram bija ticis tāds pats numurs. Priekšnesuma un mākslas darba tapšanas procesā konkursanti s­­trādāja CMMS, Carnikavas Pamatskolā un bērnudārza "Riekstiņš" telpās, bet žūrijas un klausītāju priekša uzstājās tautas namā "Ozolaine". A grupā (10–12 g.v. skolēni) startēja 32 dalībnieki, B grupā (13–15 g.v) –  25. Vispirms abās vecumu grupās norisinājās konkursa atlases kārtas, no kurām finālam žūrija izvirzīja sešus labākos māksliniekus un sešus labākos mūziķus katrā no dalībnieku vecumu grupām.
 
Carnikavas Mūzikas un mākslas skolu (CMMS) konkursā pārstāvēja pieci mūzikas un divi mākslas novirziena audzēkņi. Labākais rezultāts mūsu skolas audzēkņu vidū un 1. vieta A  grupā –  Viktorijai Krūzmētrai (vijoles pedagoģe Daina Birzniece) un  mākslas programmas audzēknei Madarai Mundurei (pedagoģe Vidaga Grīnberga).
 
B grupā CMMS audzēkne Simona Roga (pedagoģe Vidaga Grīnberga) ieguva 2. vietu mākslā, savukārt  Anete  Dane (klavieru pedagoģe Agra Lāce) – 3. vietu mūzikā.
 
A grupā 1. vietu un naudas balvu 100 eiro ieguva duets Viktorija Krūzmētra un Madara Mundure  (abas no CMMS) ). 2. vieta un 80 eiro naudas balva (katram duetam) tika piešķirta diviem duetiem – Martai Jakovičai (Smiltenes Mūzikas skola) un Tīnai Terinkai (Ikšķiles Mūzikas un mākslas skola), kā arī Norai Lodziņai (Ventspils Mūzikas vidusskola) un Kerijai Spilvai (Ropažu Mūzikas un mākslas skolai). 3. vietas A grupā –  pat veselas trīs: Jurim Jaunzemim (Ikšķiles Mūzikas un mākslas skola) un Andrim Velmerim (Ropažu Mūzikas un mākslas skola), Kārlim Neikenam (Ādažu Mūzikas un mākslas skola) un Rūtai Pelēķei (Ropažu Mūzikas un mākslas skola), kā arī Domas Gintautas (Paņevežas mūzikas skola) un Līzai Elizabetei Verbickai ( Ķekavas mākslas skola). Katrs 3. vietu ieguvušais duets saņēma 50 eiro naudas balvu.
 
B grupā 1. vietu un  naudas balvu 110 eiro (karam duetam) ieguva Ance Bergmane (Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skola) un Liene Bernharde (Vidzemes jūrmalas Mūzikas un mākslas skola), kā arī Terēza  Tīrmane (Ventspils Mūzikas vidusskolai) un Anna Grigorjeva (Garkalnes Mākslu  un vispārizglītojošā skola). 2. vieta un 80 eiro naudas balvu tika piešķirta Kristiānai Krūzmētrai (Emīla Dārziņa mūzikas vidusskola) un Beatrisei  Puriņai (Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skola), kā arī Karlīnai Priedēnai (Ventspils Mūzikas vidusskola) un Simonai Rogai (Carnikavas Mūzikas un mākslas skola). Savukārt 3. vieta un 60 eiro naudas balvu tika piešķirta Daigai Koroļonokai (Liepājas pilsētas 2.mūzikas skola) un Mikam Kristianam Kilmitam (Rojas Mūzikas un mākslas skola), Anetei Danei (Carnikavas Mūzikas un mākslas skola) un Marijai Kurasinai (Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skola.
 
Vērtējot dalībnieku sniegumu, žūrija nolēma piešķirt arī četras speciālbalvas, un tās saņēma Gatis Kalvišs (Vidzemes jūrmalas Mūzikas un mākslas skola), Jānis Grāvītis (Ādažu Mūzikas un mākslas skola), Emilis Šarinskis (Paņevežas Mūzikas skola) un Milana Suvorova (Ropažu Mūzikas un mākslas skola).
 
Konkursa žūrijā darbojās gan atzīti mākslas meistari – Aleksejs Naumovs (Latvijas Mākslas akadēmija), Jānis Dukāts (Nacionālā Mākslu vidusskola Jaņa Rozentāla Mākslas skola), Ieva Nagliņa (Grafikas kamera), gan arī ievērojami mūziķi – Juris Kalnciems (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija), Raimonds Ozols (Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris) un Andris Arnicāns (Emīla Dārziņa mūzikas vidusskola). Konkursa kopējais balvu fonds bija 1000 eiro.
 
Kā atzina I. Doriņš, konkursa diena izvērtās ļoti saspringta. "Nākotnē jādomā par atlases kārtas un fināla rīkošanu atsevišķās dienās. Īpaši jaunajiem māksliniekiem ir sarežģīti divreiz vienā un tajā pašā dienā parādīt vienlīdz augstvērtīgu sniegumu," spriež CMMS direktors. Tomēr viņš ir gandarīts par mākslinieku un viņu pedagogu pozitīvajām atziņām, ka šis konkurss viņiem ir nebijusi iespēja darboties skatītāju priekšā. I. Doriņš arī ir gandarīts par ļoti spēcīgajiem konkursantiem, kuru interesi par konkursu, iespējams, veicinājis iepriekš paziņotais izcilo profesionāļu žūrijas sastāvs.
 
Paredzēts, ka nākamais konkurss "Mākslu Duets" notiks 2018. gadā.
 
Konkursa VIDEO SIŽETS
 
I.Cerbule
Share on Facebook Tweet