Rakstos

Drukāt

Aicina pārgājienā no Duntes līdz Carnikavai, noslēgumā koncerts Novadpētniecības centrā

.

Carnikava plakats1-01 ar darbnicam new 8002. un 3. septembrī norisināsies pārgājiens no Duntes līdz Carnikavai, kura noslēgumā 3. septembra vakarā pulksten 18.36 Carnikavas Novadpētniecības centrā notiks fonda "1836" rīkots koncerts.
 
Gājiens sākumā sestdienas, 2. septembra, rītā pie Minhauzena muzeja godinās Minhauzena dižozolu. Pirmajā dienā gājēji dosies gar jūru līdz Saulkrastiem, nakšņošana paredzēta Saulkrastu sporta centrā. Saulkrastos gājēji varēs apmeklēt Reiņa Kaudzītes dārza namiņu un uzklausīt stāstījumu par Saulkrastu vēsturi, kā arī baudīt mākslas filmu "Nauris" (1957), kurā redzama Saulkrastu vidusskolas celtniecība.
 
Svētdien gājiens turpināsies līdz Carnikavai, pa ceļam apskatot Gaujas ieteku jūrā. Noslēgumā Carnikavā būs iespēja apskatīt tikko atvērto izstādi "Dabas gars" tautas namā „Ozolaine", kā arī piedalīties radošajās darbnīcās, dižkoku apzināšanas akcijā un "draudzības zupas" vārīšanā no vietējo zvejnieku pienesuma.
 
Par godu Latvijas simtgadei fonds "1836" veido tūrisma maršrutu "Aplido, apceļo, apmīļo Latviju!" apkārt Latvijai, kas ir aptuveni 1836 kilometru garumā pa sauszemi.
 
Šis tūrisma ceļš iecerēts kā dāvana Latvijas iedzīvotājiem valsts simtgadē. Ceļš apkārt Latvijai sadalīts četros simboliskos posmos: "Piejūras ceļš" – no Nidas līdz Ainažiem, "Ziemeļmeitas ceļš" – no Ainažiem līdz Mārkalnei, "Māras ceļš" – no Mārkalnes līdz Demenei un "Leišmalīte" – no Demenes līdz Nidai, kuru pirms daudziem gadiem mērojis Imants Ziedonis ar dēlu Rimantu un iemūžinājis arī grāmatā ar tādu pašu nosaukumu.
 
Gājiens no Duntes līdz Carnikavai būs jau 31. posms "1836" ceļā apkārt Latvijai. Kopš 2016. gada maija vidus projekta autori ar kopā ar draugiem un atbalstītājiem jau viesojušies Kurzemes un Vidzemes jūrmalā, Latgalē, Latvijas un Igaunijas pierobežā, kā arī Leišmalītē, ierokot ceļa norādes, ko veidojuši mākslinieki Velga Vītola un Gaits Burvis Kolkas ragā, Engurē, Salacgrīvā, Rūjienā, Kārsavā, Indrā, Kalnos, Vaiņodē, Liepājā, Gārsenē, Zemgalē, Ludzā, Lejeniekos, Vilcē, Ilūkstē, Neretā, Mazsalacā, Cīruļos, Alūksnē, Valkā, Apē, Priekulē.
 
Ceļa "Aplido, apceļo, apmīļo Latviju!" gājienos var piedalīties ikviens interesents, noejot sev vēlamu ceļa gabalu – kaut tikai vienu dienu vai pāris kilometru. Gājienu noslēgumā svētdienās parasti ir koncerti, kuros piedalās fonda „1836" draugi.
 
Gājieni notiek katru nedēļas nogali, neraugoties uz laikapstākļiem, jo mērķis ir iepazīt Latviju, tās dabu un kultūrvēsturiskās vērtības dažādos laikapstākļos. Gājēju sabiedrotie ir ceļā sastaptie cilvēki, sarunas, dziesmas un vietējie iedzīvotāji. 2017. gadā gājieni norisināsies līdz septembra vidum, un tie atsāksies 2018. gada pavasarī. Nākamais gājiens plānots šī gada 9. un 10. septembrī – no Rucavas līdz Jūrmalciemam.
 
Dalībniekiem, kas piedalās šajos gājienos, ir iespēja iegādāties īpašu pasi, kurā krāt zīmogus par noietajiem ceļa posmiem. Nedēļas nogaļu pārgājienos iespējams iegūt katra novada īpašo zīmogu. Līdz Latvijas simtgadei plānots izveidot atbilstošu ceļošanas infrastruktūru ar naktsmītnēm jeb naktenēm, izklaides un atpūtas vietām.
 
Papildu informāciju par nākamajiem gājieniem un plānoto tūrisma ceļu apkārt Latvijai iespējams – www.1836.lv.
 
G. Dokāne,
Share on Facebook Tweet