Rakstos

Drukāt

Novembris - Ojāra Vācieša mēnesis

.

Vacietis logs 200Šogad ar virkni pasākumiem mūsu novadā atzīmēsim Ojāra Vācieša 80 gadu dzimšanas dienu un pieminēsim viņa aiziešanu mūžībā pirms 30 gadiem.
 
Ojārs Vācietis bija spilgta, sarežģīta un pretrunīgi vērtēta personība latviešu literatūrā un pēckara sabiedriskajā dzīvē. Līdz šim par „neērtu" aprakstīšanai atzīts, kaut arī dzejnieka popularitāte un ietekme uz sava laika norisēm ir bijusi ļoti liela.
 
Dzejnieks ar lielu sirsnību rakstīja par Latviju un tās cilvēkiem, par Rīgu un mazajām ieliņām, par savu likteņupi Gauju, kuras krastos ir viņa mūža sākums un beigas. O.Vācietis, kā pats to vēlējās, ir guldīts Carnikavas novada kapsētā (Siguļos), un nu tur atdusas arī viņa dzīvesbiedre – dzejniece un atdzejotāja Ludmila Azarova.
 
Pirms 10 gadiem Carnikavas novadā tika izveidota dzejnieka O.Vācieša literārā prēmija dzejā, kuru pasniedzam katru gadu novembrī, tādējādi atgādinot Latvijai par dziļi sirsnīgo, romantisko un pilsoniski aktīvo dzejnieku, kā arī akcentējot mūsdienu dzejas laikmetīgo nozīmi.
 
Ojāra Vācieša piemiņas pasākumi Carnikavas novadā novembrī
 
- 13. novembrī plkst. 14.00 aicinām novadniekus un visus Latvijas iedzīvotājus, kuriem tuva O.Vācieša daiļrade, Carnikavas kapsētā uz dzejnieka piemiņai veltītu pasākumu. Liksim pamatakmeni O.Vācieša piemineklim (arhitekte Inguna Rībena, tēlnieks Gļebs Panteļejevs), apskatei būs pieejama arī pieminekļa vizualizācija. Plkst. 16.00 Carnikavas tautas namā „Ozolaine" aicinām uz 2013. gada Ojāra Vācieša Literārās prēmijas dzejā pasniegšanas sarīkojumu „Dvēseles nospiedums".
 
- No 11. – 15. novembrim bērnudārzs „Riekstiņš" iepazīstinās bērnus ar O.Vācieša dzeju, mazie audzēkņi noskatīsies pasaku filmu ,,Kabata", kā arī klausīsies bērnu dziesmas ar O.Vācieša vārdiem.
 
- No 11. – 22. novembrim Carnikavas pamatskolā skolēni kopā ar skolotājiem tulkos O.Vācieša dzeju krievu, vācu un angļu valodās.
 
- 20.novembrī Carnikavas pamatskolā notiks pasākums „Rīt jau jābūt rītam labākam..", kurā būs tikšanās ar O.Vācieša muzeja vadītāju Ievu Ķīsi.
 
- 29. novembrī Carnikavas pamatskolas skolēni kopā ar skolotājiem dosies atzīmēt O.Vācieša jubilejas gadu viņa pirmajā skolā – Apes novada Trapenē.
 
- 28. novembrī tautas namā „Ozolaine" tiksimies Vidzemes Jūrmalas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu un pedagogu muzikāli poētiskā sarīkojumā „Un gaiši deg sveces..", kurā notiks arī jaunrades konkursa laureātu apbalvošana.
 
- Novembrī Carnikavas bibliotēkā ikviens aicināts iepazīties ar izstādi „O.Vācietim – 80".
 
Lai Carnikavā novembris rit Latvijas valsts 95. dzimšanas dienas un dzejnieka Ojāra Vācieša zīmē!
Share on Facebook Tweet