Jaunā apgaismojuma izbūve tuvojas finišam

.

Apgaismojums Carnikava Maza Kapu fotoTurpinot pirms diviem gadiem izprojektēto un 2015. gadā uzsākto jauna apgaismojuma izbūvi novadā, šovasar par pašvaldības līdzekļiem tapušas vairākas apgaismojuma līnijas.
 
Garciemā – Āpšu un Ežu ielās (izbūve tiks pabeigta oktobra beigās), Torņu un Mazajā Dārzu ielā, Carnikavas centrā – Rīgas, Stacijas un Zvejnieku ielās un skvērā pie Saules pulksteņa, kā arī attālākās vietās – Mazajā Kāpu ielā un no autobusa pieturvietas pie L.Azarovas ielas līdz Rūpnieku un Līduma ielas krustojumam. Kalngalē jauns apgaismojums ierīkots Pūces ielā.
 
"Sadales tīkla" problēmas kavē apgaismojuma izbūvi
Pašvaldības nolīgto būvnieku SIA "Remus" darbu iekavējuši AS "Sadales tīkls" (ST) sadarbības partneru īstenotie plašie elektrotīkla rekonstrukcijas darbi. Jau vēstīts, ka, lai paaugstinātu elektroapgādes drošumu un kvalitāti aptuveni 4000 klientiem Kalngalē, Garciemā, Mežciemā, Garupē un Carnikavā, ST šogad īsteno divus apjomīgus elektrotīkla rekonstrukcijas projektus. Posmā no Mežciema līdz Kalngalei, būvdarbus veic SIA "Latvijas Energoceltnieks", bet posmā no Garupes līdz Carnikavai – SIA "Eltel Networks". "Elektrotīkla rekonstrukcija norisinās gandrīz 28 km garumā, un diemžēl tā pārbūve nav iespējama bez zemes rakšanas darbiem, koku un to zaru apzāģēšanas, ceļa un ietvju seguma noņemšanas," atzīst ST pārstāve Tatjana Smirnova.
 
Kā skaidro Carnikavas Komunālservisa galvenais enerģētiķis Gatis Melnis, nereti pašvaldības un ST nolīgto būvnieku darba lauks bijis cieši līdzās, un pēc ST pasūtījuma veikto darbu kavēšanās izraisījusi arī jauna apgaismojuma izbūves novēlošanos. Tā noticis Āpšu, Ežu, Torņu, kā arī Mazajā Kāpu ielā. "Bija plānots, ka visi darbi tiks pabeigti vasaras beigās, tomēr atsevišķās vietās bija problēmas ar darbiem, ko veica "Sadales tīkla" sadarbības partneri, tāpēc nācās pagarināt līgumu ar pašvaldības nolīgto būvnieku. Piemēram, ja "Sadales tīkls" kavējās ar virszemes līnijas balstu demontēšanu, mēs nevarējām uzstādīt savu apgaismojuma līniju balstus, kas pēc projekta bija paredzēti zem viņu gaisvada līnijas, jo tas ir tehniski nepieļaujami."
 
Šobrīd apgaismojuma izbūve vēl nav pabeigta Āpšu un Ežu ielā. Skaidrojot projekta aizkavēšanās iemeslus, ST pārstāve T.Smirnova norāda, ka elektrotīkla rekonstrukcijas noslēgumā uzņēmuma nolīgtie būvnieki saskārušies ar neparedzētiem apstākļiem. "Veicot elektrotīkla Mežciems – Kalngale pārbūvi, plānotajā elektrības kabeļu līniju izbūves vietā tika konstatētas projektā nenorādītas SIA "Lattelecom" kabeļu līnijas. Lai turpinātu darbus, "Sadales tīklam" bija jāveic izmaiņas projektā un jāmaina kabeļu līniju izbūves plāns. Savukārt, veicot elektrotīkla rekonstrukciju Garupē, "Sadales tīkls" dārzkopības sabiedrības „Arhitekts" teritorijā atklāja izbūvētu, bet topogrāfiskajā plānā neuzrādītu ūdensvadu, kura īpašnieks nebija zināms. Šādi neparedzēti apstākļi ietekmē gan "Sadales tīkla" darbu, gan sagādā neērtības klientiem."
 
Sūdzas par būvnieku neizdarībām
Carnikavas Komunālserviss ir saņēmis ļoti daudzas iedzīvotāju sūdzības par būvdarbu gaitu, kas saistītas ar elektrotīkla rekonstrukcijas darbiem. "Iedzīvotāji, bieži vien nešķirojot, kas un kādus būvdarbus veic, sūdzas Komunālservisam kā novada teritoriju apsaimniekotājam par neizdarībām, kuras pieļāvuši arī "Sadales Tīklu" sadarbības partneri," norāda G.Melnis.
 
Visvairāk sūdzību saņemts par izrakātām ielām, būvdarbiem, kas, viņuprāt, nav saskaņoti, neaizbērtām bedrēm, nozāģētiem kokiem un zariem, kuri laikus nav tikuši savākti un izvesti. Tāpat novadniekus uztrauc neziņa par to, kad būvdarbi beigsies, kad tiks labiekārtotas teritorijas un novērsti dažādi būvniecības procesā radušies ielu seguma bojājumi.
 
AS "Sadales tīkls" sola visus darbus pabeigt līdz oktobra vidum, ieskaitot balstu demontāžu un teritoriju sakopšanu, kā arī ielu iebrauktuvju seguma atjaunošanu u.c. Tikai pēc tam SIA "Remus" varēs pabeigt jaunā apgaismojuma izbūves darbus un labiekārtot būvdarbu vietas. Iecerēts, ka pilnībā apgaismojuma izbūves darbi tiks pabeigti līdz oktobra beigām.
 
Paplašinās esošās apgaismes līnijas
Ņemot vērā iedzīvotāju skaita pieaugumu novadā pēdējā gada laikā, kā arī novadnieku lūgumus, Komunālserviss ir izvērtējis iespējas papildināt jau esošo ielu apgaismojumu, uzstādot gaismekļus uz ST piederošajiem balstiem. Jāpiebilst, ka ne visur, kur šie balsti atrodas, iespējams ierīkot papildu apgaismojumu, jo nepieciešams, lai tā būtu zemsprieguma līnija, kurai tuvumā ir pašvaldības nodrošināts elektrības pieslēgums. Ierobežoto līdzekļu dēļ tiek arī vērtēts, vai izbūves izmaksas ir samērojamas ar apgaismojuma lietotāju skaitu.
Šādi plānots papildināt apgaismes līniju Pļavmalas un Liepas ielās Gaujā, kā arī Šosejas, Cielaviņu un Ūdensrožu ielās Carnikavā. Savukārt Jūras ielas posmā no tautas nama "Ozolaine" līdz bērnudārzam "Riekstiņš" tiks uzstādīts apgaismojuma pagaidu risinājums, kamēr teritorijas attīstītājs, kas būvē daudzstāvu namu Jūras ielā, pabeigs īstenot ieceri, kurā ietilpst arī apgaismojuma izveide šim Jūras ielas posmam.
 
Negaisā cietušajiem LED gaismekļiem – ekspertīze
Augustā negaisa dēļ tika bojāti aptuveni 40 LED gaismekļu atsevišķās vietās Cīruļu ielā Kalngalē, Mežciema ielā Garciemā un Jūras ielas posmā no krustojuma ar Laivu ielu līdz pludmales stāvlaukumam – Carnikavā. Tā kā šie gaismekļi novadā uzstādīti Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzfinansētā projekta "Gaismas objektu nomaiņa Carnikavas novadā II" ietvaros, un tiem vēl nav beidzies ekspluatācijas garantijas termiņš, būvnieks, kurš uzstādīja LED gaismekļus, tos ir demontējis un nogādājis ražotājam ekspertīzes veikšanai. Kā pagaidu risinājums daži gaismekļi uzstādīti šo ielu tumšākajās vietās.
 
I.Cerbule
Share on Facebook Tweet