No 12.maija mīkstinās distancēšanās pasākumus, pamatprasības par distancēšanos un roku higiēnu nemainās

.

MaskaTurpinot novērot kritumu Covid-19 saslimstībā, valdība ceturtdien, 7. maijā, lēma pagarināt ārkārtējo situāciju Latvijā līdz 9. jūnijam, vienlaikus mīkstinot sociālās distancēšanās pasākumus. 

No 12. maija tiks mazināti ierobežojumi izglītības, sporta, dažādu pasākumu organizēšanas un pulcēšanās, transporta un tūrisma jomās. Obligāts priekšnoteikums šo ierobežojumu mazināšanai ir stingra distancēšanās, epidemioloģisko drošības pasākumu ievērošana ikdienā visās jomās arī turpmāk.

Publiskie pasākumi un pulcēšanās

  • Nodrošinot fizisku distanci, dezinfekcijas līdzekļu pieejamību u.c. epidemioloģiskās drošības pasākumus, tiks atļauti pasākumi līdz 25 cilvēkiem. Pasākumu maksimālais pieļaujamais ilgums iekštelpās – trīs stundas, bet āra pasākumiem laika limits nav noteikts.
  • Ja apmeklētāji piedalās pasākumā, atrodoties vieglajā transportlīdzeklī (piemēram, brīvdabas kino), netiks piemērots noteiktais cilvēku skaita ierobežojums.
  • Privātos pasākumos mājās būs jāņem vērā dzīvokļa platība, lai nepārsniegtu atļauto cilvēku skaitu.
  • Netiks atļauti publiskie un privātie sporta pasākumi, kas rīkoti saskaņā ar Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumu.
  • Tiks atļauta sapulču, gājienu, piketu un rīkošana, reliģisku pasākumu rīkošana.
  • Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs varēs apstiprināt pasākumus sociālās un fiziskās distancēšanās nodrošināšanai, kas jāievēro, organizējot sapulces, gājienus un piketus.
  • No 12.maija būs atļauta arī kultūras pasākumu organizēšanu gan iekštelpās, gan ārtelpās. Pirmās kultūras iestādes, kas pēc 12.maija pakāpeniski gatavojas atsākt darbību, ir muzeji, bibliotēkas, Nacionālais arhīvs un privātās kultūrvietas, tostarp kultūras pasākumos, piemēram, kino vai koncertos, ko iespējams baudīt, atrodoties autotransportā.
  • KM un tās iestādes sadarbībā ar Veselības ministriju izstrādājusi tā saukto sanitāro protokolu, kas ar kultūras ministra rīkojumu tiks padarīts saistošs gan valsts un pašvaldību, gan privātajām kultūras institūcijām.
  • Muzeji, bibliotēkas un arhīvs darbību uzsāks pakāpeniski, kolīdz katra institūcija būs pilnībā spējīga izpildīt sanitārajā protokolā noteiktās prasības. Turklāt muzeji durvis apmeklētājiem vērs, īstenojot informatīvu kampaņu, kuras ietvaros vienota satura un dizaina informatīvie materiāli uzrunās apmeklētājus, aicinot ievērot sanitārā protokola nosacījumus.
  • Kultūras un izklaides vietas darbu var uzsākt ne agrāk kā plkst.7 un beigt ne vēlāk kā plkst.24.
Sabiedriskais transports
  • Satiksmes ministrijai būs jāsagatavo satiksmes ministra apstiprināti pasākumi, lai nodrošinātu epidemioloģiski drošu sabiedriskā transporta izmantošanu, tai skaitā paredzot pienākumu sabiedriskajā transportā valkāt mutes un deguna aizsegu.
  • Republikas pilsētu pašvaldības var noteikt papildu nosacījumus pilsētu sabiedriskā transporta izmantošanai.
Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) pēc valdības sēdes skaidroja, ka lēmums par mutes un deguna aizsegu izmantošanu sabiedriskajā transportā nenozīmē, ka cilvēkiem būs jāiegādājas tieši medicīniskās sejas maskas, bet gan brauciena laikā muti un degu varēs aizsegt ar šalli, lakatu vai mājās šūtu sejas masku. Premjers skaidroja, ka šī pasākuma galvenā ideja ir nodrošināt, lai slimi cilvēki klepojot neinficē apkārtējos.

Sports
  • Klātienē varēs organizēt bezkontakta sporta treniņus, kur vienā treniņgrupā organizēti pulcējas ne vairāk par 25 personām.
  • Terniņos būs jāievēro šādi nosacījumi:
    - treniņa laiks iekštelpās nedrīkst pārsniegt trīs stundas, ārtelpās - bez laika ierobežojuma;
    - treniņu dalībniekiem jāievēro savstarpēja 2 m distance;
    - nedrīkst pārklāties dažādu treniņgrupu plūsmas;
    - sporta nodarbībās nedrīkst iesaistīties bērni, kas ir jaunāki par septiņiem gadiem;
    - treniņus jāvada personai, kura atbilst normatīvajos aktos par sporta speciālistu sertifikāciju noteiktajām prasībām;
    - visiem treniņa dalībniekiem jāievēro sporta norises vietas pārvaldnieka un treniņa vadītāja norādījumi, tai skaitā attiecībā uz personu plūsmu ierobežošanu atbilstoši sporta norises vietas ietilpībai.

Izglītība

  • Visās izglītības iestādēs un visu veidu izglītības procesā ārpus izglītības iestādēm turpināsies attālināto mācību process.
  • Centralizēto eksāmenu kārtotājiem un profesionālās kvalifikācijas eksāmenu kārtotājiem būs atļautas klātienes konsultācijas. Lai gan 9.klašu skolēniem obligātie pārbaudījumi ir atcelti, konsultācijas būs atļauts organizēt priekš tiem 9.klašu skolēniem, kuriem tās nepieciešamas, lai sagatavotos brīvprātīgajam eksāmenam latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmā.
  • Ievērojot epidemioloģiskās drošības nosacījumus, pirmsskolas kopā ar pašvaldībām varēs lemt, kā šajā mācību gadā organizēt 5-6 gadus vecu bērnu apmācību – klātienē vai attālināti. Bērnudārzi tāpat kā līdz šim strādās dežūrgrupu režīmā, bet valdības lēmums ļaus 5-6 gadus vecos bērnus klātienē sagatavot 1.klasei.
  • Pašlaik netiks organizētas bērnu nometnes.

Tirdzniecības centri

  • Turpmāk tirdzniecības centriem būs atļauts darboties arī brīvdienās un svētku dienās (iepriekš darbojās tikai pārtikas veikali, preses tirdzniecības vietas, aptiekas un veterinārās aptiekas, vakcinācijas kabineti, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, ķīmiskās tīrītavas, higiēnas un saimniecības preču veikali, kbūvniecības un dārzkopības preču veikali).
  • Joprojām spēkā prasība visās tirdzniecības vietās nodrošināt papildu drošības pasākumus.
  • Ja tirdzniecības platība ir lielāka par 100 m2, kases zonā jānodrošina divu metru distance no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja ar norobežojošām zīmēm.
Tūrisms
  • Pēc 12.maija drīkstēs organizēt tūrisma pakalpojumus ceļošanai Baltijas valstīs - Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, līdz ar to, atgriežoties no šīm kaimiņvalstīm, nebūs jāievēro 14 dienas pašizolācija dzīvesvietā.
  • Baltijas valstis no 15.maija atvērs iekšējās robežas iedzīvotāju brīvai kustībai.

Par turpmākām izmaiņām Covid-19 dēļ ieviestajos ierobežojumos valdība lems pēc četrām nedēļām, tāpēc ārkārtējā situācija valstī tiek pagarināta līdz 9.jūnijam, 7. maijā preses konferencē pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ministre jau iepriekš bija informējusi, ka par izmaiņām ierobežojumos valdība lems, raugoties uz situāciju četrās jomās – epidemioloģisko situāciju, veselības aprūpes sistēmas noslodzi, situāciju ārvalstīs un kopējo sabiedrības drošību, tostarp arī pasākumu kontroles iespējas, un sabiedrības psiholoģisko labklājību un noturētspēju. "Šie atvieglojumi, kas stāsies spēkā pēc 12.maija, ir tāda kā prātīguma un pratības pārbaude, kā mēs mācāmies un pielāgojamies dzīvei ar šo vēl neuzveikto vīrusu," sacīja ministre. "Principā pamatprasības - distancēšanās un roku higiēna - nemainās," uzsvēra Viņķele.

Neievērojot divu metru distanci, vienlaikus pulcēties publiskās iekštelpās un ārtelpās joprojām var ne vairāk kā divas personas vai arī personas, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā, vecāks un viņa nepilngadīgie bērni, ja viņi nedzīvo vienā mājsaimniecībā vai arī personas, kuras veic darba vai dienesta pienākumus.

Pēc aģentūras LETA sniegtās informācijas
Foto: Bára Buri, Unsplash

Share on Facebook Tweet