Nepabeigto ēku īpašniekiem būs lielāks nodoklis

.

maja nepabeigta unsplashAicinām iedzīvotājus, kuru ēkas nav nodotas ekspluatācijā vai tām tuvojas ekspluatācijā nodošanas termiņš, līdz 2021. gadā plānotajai Administratīvi teritoriālajai reformai pabeigt likumdošanā noteikto būvniecības procesu vai laicīgi sākt ekspluatācijas uzsākšanai nepieciešamo dokumentu kārtošanu.
 
Atgādinām, ka agrāk nebija noteikts termiņš, cik ilgā laikā jāuzceļ māja, taču jaunajā Būvniecības likumā, kas stājās spēkā 2014. gada 1. oktobrī, noteikts maksimālais būvdarbu termiņš – astoņi gadi. Tas nozīmē, ka visām būvēm, kuru celtniecība sākta pirms šī datuma, būvdarbu pabeigšanas termiņu skaita no 2014. gada 1. oktobra. Tātad, ēkas jānodod ekspluatācijā līdz 2022. gada 30. septembrim.
 
Pašaldības saistošie noteikumi nosaka, ka, ja tiks pārsniegts maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš, tad, sākot ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, būves tiks apliktas ar nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi 3% apmērā no lielākās vērtības – būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības.
 
Ja jūsu īpašumā ir gadu desmitiem nepabeigta būve un jūs nezināt, kā to iespējams nodot ekpluatācijā, aicinām apkopot visus jūsu rīcībā esošos būvniecības dokumentus (būvprojekts, tā izmaiņas, būvatļauja, būves kadastrālās uzmērīšanas lieta (inventarizācija), izpildshēmas u.c.). Arī tad, ja iztrūkst kāds no šiem dokumentiem, aicinām vērsties būvvlaldē, lai noskaidrotu, kādi ar jūsu īpašumu saistīti dokumenti atrodas tās arhīvā. Situācijas var būt ļoti atšķirīgas, būtiskākais ir kopā ar būvvaldes darbiniekiem izprast situāciju un noskaidrot tālāko rīcību. Iespējams, būvniecība apstājusies pašā noslēguma fāzē un, lai objektu nodotu ekspluatācijā, nepieciešams tikai nokārtot formalitātes. Dokumenti, kas iesniedzami ierosinot ēkas pieņemšanu ekspluatācijā, var atšķirties, tāpēc pirms dokumentu iesniegšanas aicinām sazināties ar būvvaldi.
 
Domes un struktūrvienību darbalaiks un pieņemšanas kārtība ārkārtējās situācijas laikā apkopota TE.
 
Nododot ēkas ekspluatācijā, būvvalde pārbauda, vai piegulošajā teritorijā nav iestādīti koki un krūmi un vai žogs ir uzbūvēts atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Vienlaikus būvvalde aicina tos, kuri gatavojas iegādāties ēkas, noskaidrot, vai tās ir nodotas ekspluatācijā.

Carnikavas novada domes būvvalde vēlreiz brīdina, ka no 2022. gada 1. oktobra ēkām, kuras nebūs nodotas ekspluatācijā:
- tiks piemērots paaugstināts NĪN – 3% no īpašuma kadastrālās vērtības;
- par būvēm, kurām būvatļaujas izsniegtas līdz 2014. gada 1. oktobrim, būs jāsāk jauns būvniecības process – atbilstoši noteikumiem jāizstrādā jauns būvprojekts un jāsaņem būvatļauja.
Share on Facebook Tweet