Latvieši nēģus iecienījuši vairāk nekā lietuvieši

.

negi interregMarta sākumā pie Usmas ezera norisinājās Latvijas un Lietuvas Interreg projekts “Pārrobežu upes nēģu krājuma novērtējums un pārvaldība Lietuvā un Latvijā” projekta tikšanās.
 
Projekts uzsākts pirms dieviem gadiem un tā mērķis ir noskaidrot, kā nēģu resursu apsaimniekošana Latvijā un Lietuvā ietekmē sugas saglabāšanu – zinātnieki kopīgiem spēkiem meklē veidus kā saglabāt esošo populāciju un to pavairot. Neskatoties uz to, ka šoreiz projektā piedalījās Kurzemes reģions, rezultāti būs vērtīgi arī Vidzemes kolēģiem.
 
Pasākumu vadīja dabas aizstāvis un žurnālists Māris Olte, kurš nēģi taktiski nodēvēja par “zivs brālēnu”, bet zinātnieki piekrituši, ka vārds “nēģa kungs” arī visai izsmeļošs un atbilstošs situācijai.
 
Vairāki BIOR institūta speciālisti stāstīja par darbu nēģu kāpuru uzskaitē, piemēram, par nēģu mirstības noteikšanu komerciālajā zvejā un uz nārstu migrējošo nēģu daudzuma novērtēšanu, kā arī par kāpuru izlaišanas efektivitāti. Šķiet, ka šādas ziņas ir interesantas tikai zinātniekiem un nēģu zvejniekiem, bet patiesībā nēģu veiksmīga atražošana ietekmē gan nēģu cenas, gan kvalitāti, gan arī gala produkta pieejamību tirgū, gan arī tradīciju turpināšanu. Savā pieredzē tūrisma attīstības jomā dalījās arī ciemiņi no Vidzemes puses.
 
Carnikavas Novadpētniecības centra vadītāja savā uzrunā atklāja Carnikavas novada pieredzi ar nēģu cepšanas un apstrādi saistītas jomas popularizēšanā, minot gan Nēģus svētkus, gan izglītojošās un izklaidējošās aktivitātes, uzverot arī sadarbību ar vietējiem zvejniekiem.
 
Ar interesantiem secinājumiem klājā nāca SIA “EDO Consult” pārstāve Ieva Leimane, kuras pētījums parāda, ka Latvijā nēģim ir lielāka kultūrvēsturiskā un kopienas vienojošā nozīme nekā Lietuvā.

Aptaujas rezultāti parādīja, ka Latvijā vismaz vienu reiz dzīvē nēģi nogaršojuši 89 % iedzīvotāju, savukārt Lietuvā – tikai 49 %. Regulāri pie mums nēģi lieto uzturā 47 % Latvijas iedzīvotāju, bet kaimiņzemes rādītājs sastāda tikai 4 %. Lietuvieši, atšķirībā no latviešiem, neuzskata nēģi par īpašo delikatesi, tikai par aizsargājamo sugu, kuru kādreiz var arī notiesāt, tāpēc 32 % lietuviešu neatteiktos šo Latvijā tik populāro radījumu nogaršot, kas paver iespējas nākotnē piesaistīt viesus no Lietuvas nobaudīt ne tikai Kurzemes, bet arī Carnikavas nēģus.

Share on Facebook Tweet