Aicina uz izstādi „Baltijas jūra – apdraudēta dzīvā vide”

.

Baltijas juraŠī gada 11. – 27. jūlijā un 11. – 24. augustā tautas namā „Ozolaine" būs skatāma plakātu izstāde „Baltijas jūra – apdraudēta dzīvā vide". Francijas institūts, turpinot tradīciju, piedāvā populārzinātnisku afišu izstādi, kas veltīta vides daudzveidības un dabas mantojuma aizsardzības tēmai.
 
2013. gadu UNESCO bija pasludinājis par ūdens sadarbības gadu, un tā ietvaros Francijas institūts izveidoja Baltijas jūrai veltītu izstādi ar nosaukumu „Baltijas jūra – apdraudēta dzīvā vide". Kopš 2014. gada marta izstāde ceļo pa Latviju, tā tikusi izstādīta Liepājā, Jūrmalā un Rīgā, Jelgavā, Valmierā un Madonā.
 
Baltijas jūra ir visjaunākā mūsu planētas jūra, un vienlaikus tā ir arī viena no lielākajām iesāļajām (ar zemu sāls saturu) ūdenstilpēm. Baltijas jūras ekosistēmai nav bijis pietiekami daudz laika attīstīt noturība pret intensīvu saimniecisko darbību, jo zveja, kuģošana, lauksaimniecība u.c. ik dienu ietekmē Baltijas jūru. Mūsu jūra ir neparasts saldūdens un retu jūras sugu apvienojums, un tā ir īpaši neaizsargāta pret vides izmaiņām, tāpēc atrast līdzsvaru starp ekonomikas, sabiedrības un vides kvalitāti – tāds ir izaicinājums, ar ko saskaras Baltijas jūras reģiona valstu valdības.
 
Izstādes plakātos Baltijas jūras dažādā seja atklāta ar iespaidīgām fotogrāfijām, kas papildinātas ar paskaidrojošiem tekstiem.
 
Sandra Urtane,
projektu koordinatore Francijas institūtā Latvijā
Share on Facebook Tweet