Rakstos

Drukāt

Carnikavas pašvaldībai balva par velokultūras veicināšanu

.

Velo Daiga 80017. septembrī notika konkursa "Draudzīgs velosipēdistam" noslēguma pasākums, kurā apbalvojumus par ieguldījumu velokultūras veicināšanā un infrastruktūras attīstīšanā saņēma arī Carnikavas novada pašvaldība.
 
Apbalvojums Carnikavai piešķirts par Latvijā garāko velosipēdistu un gājēju tiltu, kā arī izveidotajām velosipēdu novietnēm pie publiskām ēkām un daudzdzīvokļu namiem.
 
Kopumā šajā konkursā, ko organizē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija kopā ar Latvijas Riteņbraucēju apvienību Eiropas Komisijas iniciētās kampaņas "Pārvietojies gudri" jeb "Do the right mix" ietvaros, par riteņbraucēju infrastruktūras attīstību un citu velo draudzīgu risinājumu ieviešanu balvas saņēma 26 laureāti –Smiltenes, Liepājas, Valmieras pilsētas, Olaines un citas pašvaldības, kā arī vairāki uzņēmumi.
 
Velo kopbilde 800
 
Pasākumā tika izsniegtas arī trīs veidu kvalitātes zīmes, kas palīdzēs riteņbraucējiem visā Latvijā identificēt velosipēdu novietņu drošību. Šīs zīmes turpmāk tiks izvietotas uz drošajām velo novietnēm, palīdzot velobraucējiem izvērtēt, kur atstāt savu braucamo.
 
Visdrošākās novietnes tiks apzīmētas ar trīs augšup pavērstiem īkšķiem, bet mazāk drošas – ar diviem un vienu īkšķi. Ekspertu žūrija visas pieteiktās novietnes novērtēja desmit kategorijās – piemēram, iespēju pieslēgt velosipēda rāmi un riteņus, statīva materiāla izturību un stabilitāti, novērošanas kameras un apsarga esamību un pat to, vai teritoriju var aizslēgt un virs tās ir jumts. Trīs īkšķi tika piešķirti pretendentiem, kuri saņēma pozitīvu novērtējumu 7-8 kategorijās, divi īkšķi par 5-6 punktiem, bet viens īkšķis – par 3-4 punktiem.
 
Konkursa "Draudzīgs velosipēdistam" mērķis ir popularizēt labās prakses piemērus un veicināt kvalitatīvu velo novietņu izvietošanu un velokultūras attīstību visā Latvijā. Organizatori cer, ka līdz ar velosipēdistu skaita pieaugumu, sekojot labās prakses piemēriem, ar katru gadu pieaugs to uzņēmumu, pašvaldību un organizāciju skaits, kuri sniegs ieguldījumu velokultūras attīstībā un rūpes par kvalitatīvu velo novietņu izvietošanu uzskatīs par normu.
 
Konkursa laureātus ar uzrunu sveica un balvas pasniedza vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomnieks Jānis Eglīts, Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes priekšsēdētājs Viesturs Silenieks, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks Andris Kuižnieks, komiķis un veloaktīvists Jānis Skutelis, "fiksīšu karalis"— gudrais pilsētnieks Toms Alsbergs un Ērenpreisu dzimtas pārstāvis, slavenā velosipēdu rūpnieka un uzņēmēja Gustava Ērenpreisa darba turpinātājs Toms Ērenpreiss.
 
Share on Facebook Tweet