Rakstos

Drukāt

Strauji pieaug kūlas ugunsgrēku skaits – būsim atbildīgi

.

Kulas ugunsgreksValsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) pirmais izsaukums uz kūlas ugunsgrēku reģistrēts jau 15. februārī, un kopā šogad Latvijā reģistrēti jau 738 kūlas ugunsgrēki. 
 
Iepriekšējā nedēļas nogalē VUGD saņēmis 52 izsaukumus uz kūlas ugunsgrēkiem, bet 14. un 15. martā - 334. 
 
Kā informē Carnikavas novada pašvaldības policija, 8. martā pērnā zāle 20 kvadrātmetru platībā degusi arī Carnikavā. Tā kā degšana tika konstatēta nelielā platībā, pašvaldības policijas pārstāvjiem to izdevās nodzēst saviem spēkiem. Par kūlas veidošanos pret zemes īpašnieku ir uzsākta administratīvā lietvedība.
 
Patlaban iestājies sauss un saulains laiks, tāpēc daudzi novada iedzīvotāji veic pavasara sakopšanas darbus savos īpašumos, savukārt atpūtnieki bauda dabu arī novada meža teritorijās. Aicinām būt atbildīgiem un neradīt ugunsbīstamas situācijas – neizmētāt izdegušus izsmēķus, neveidot ugunskurus tiem neparedzētās vietās, kā arī neatstāt ugunskurus bez uzraudzības.
 
„Atcerēsimies, ka kūlas dedzināšana nevar būt kontrolēta. Vēja un citu apstākļu ietekmē degšanas virziens var mainīties, liesmas var strauji izplatīties un pārmesties uz ēkām un citviet. Katru gadu kūlas dedzināšana nodara kaitējumu videi, rada gaisa un ūdens piesārņojumu, noplicina zemi un apdraud dabas daudzveidības saglabāšanu. Sadeg arī kukaiņi, vardes un cita dzīvā radība, kas, tuvojoties pavasarim, kļūst aktīva, kā arī cieš cilvēki, viņu saimniecības ēkas, mājas un meži. Vislielākais ļaunums tiek nodarīts, dedzinot kūlu lielās platībās, jo uguns kļūst nekontrolējama," brīdina aģentūras „Carnikavas Komunālservisa" vides aizsardzības speciāliste Dagnija Liepkalne.
 
Atgādinām, ka katrs zemes īpašnieks vai tās lietotājs ir atbildīgs par savā īpašumā notiekošo arī tad, ja normatīvo aktu pārkāpumu konkrētajā īpašumā ir izdarījis kāds cits. Tāpēc īpašniekiem pašiem ir jāpievērš lielāka uzmanība sava īpašuma uzraudzībai. Latvijas likumdošanā par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu kūlas dedzināšanas gadījumā ir paredzēta administratīvā atbildība. Par kūlas dedzināšanu naudas sods fiziskajām personām ir EUR 280-700, bet sods par nenovērstu kūlas veidošanos ir no EUR 140 līdz 700 fiziskajām personām un no EUR 700 līdz 2900 - juridiskajām personām. 
 
Būsim atbildīgi, sargāsim dabu un paši sevi!
 
I.Cerbule
 
Foto: www.heartlandoutdoors.com
Share on Facebook Tweet