Rakstos

Drukāt

Veselības inspekcija brīdina par risku, pērkot zāles apšaubāmās interneta vietnēs

.

zales1Veselības inspekcija (VI) aicina iedzīvotājus ievērot piesardzību, iegādājoties zāles tīmekļa vietnēs. Zāļu iegāde nelicencētās tiešsaistes aptiekās, interneta portālos vai caur privātiem sludinājumiem rada risku iegādāties viltotas, nekvalitatīvas un apšaubāmas izcelsmes zāles. 
 
Šādu zāļu lietošana var būt neefektīva vai bīstama veselībai, izraisot neparedzētas blakusparādības vai pat letālu iznākumu – brīdina VI pārstāve Agita Antonāne.
 
Patlaban Latvijā no visām 824 licencētajām aptiekām tikai piecas veic bezrecepšu zāļu izplatīšanu, izmantojot internetu. Ar šo licencēto aptieku sarakstu var iepazīsties ŠEIT.
 
Latvijas aptiekām, kas izplata zāles ar interneta starpniecību, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par farmaceitiskās darbības licencēšanas kārtību, kā arī zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtību, ir atļauts izplatīt tikai Latvijas Republikas Zāļu reģistrā iekļautās bezrecepšu zāles. Ar šo zāļu sarakstu iespējams iepazīties ŠEIT.
 
Inspekcija aicina zāles iegādāties tikai licencētās aptiekās, jo tikai tad varēsi būt drošs, ka neiegādāsies zāļu viltojumu.
 
Vienotais logoA.Antonāne vērš uzmanību, ka iegādājoties zāles interneta aptiekās, pircējiem ikreiz jāpārliecinās par vienotā logo esamību. Vienotais logo sastāv no četrām krāsu joslām (pelēkas un trīs nokrāsu zaļās krāsas), zem kurām ir tās valsts karoga attēls, kurā interneta aptieka ir reģistrēta, un teksts "Spiediet šeit, lai pārbaudītu, vai šī tīmekļa vietne darbojas likumīgi". Klikšķinot uz logo aptiekas tīmekļa vietnē, cilvēki tiek novirzīti uz nacionālās zāļu aģentūras, Latvijā – ZVA, tiešsaistes reģistru, kurā norādītas visas valstī likumīgi strādājošās interneta aptiekas.
 
Gadījumā, ja neapmierina zāļu izsniegšanas kārtība aptiekā, ir aizdomas par iespējami viltotu zāļu izplatīšanu vai par zāļu pirkumu pieprasīta nepamatota samaksa, ieteicams vērsties Veselības inspekcijā ar iesniegumu, lai speciālisti varētu izvērtēt konkrēto gadījumu un veikt pārbaudi.Vairāk informācijas par zāļu izplatīšanu ir iespējams iegūt Inspekcijas mājaslapas www.vi.gov.lv.
 
A.Antonāne
Share on Facebook Tweet