Rakstos

Drukāt

Iespēja veikt valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu

.

ErceSākoties ērču aktivitātes sezonai, Nacionālais veselības dienests atgādina, ka bērniem līdz 24 mēnešu vecumam, grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā valsts daļēji apmaksā vakcināciju pret ērču encefalītu.
 
Bērniem līdz 24 mēnešu vecumam vakcinācija tiek apmaksāta 50% apmērā. Jāatzīmē, ka bērniem šo vakcināciju rekomendē veikt ne agrāk kā no viena gada vecuma. Grūtniecēm un sievietēm līdz 42 pēcdzemdību perioda dienām vakcināciju pret ērču encefalītu apmaksā 25% apmērā. Šādu iespēju nodrošina īpaši zīdaiņiem un jaunajām māmiņām izveidotais kompensējamo zāļu M saraksts, kurā ir iekļautas arī vakcīnas pret ērču encefalītu.
 
Lai veiktu vakcināciju, jāvēršas ģimenes ārsta vai pediatra praksē, līdzi ņemot vakcinācijas pasi. Ārsts izvērtē pacienta veselības stāvokli un iespēju veikt vakcināciju. Vakcīnas iegādi un ievadīšanu organizē ārsta prakse. Pacientam var arī tikt izsniegts nosūtījums uz Vakcinācijas kabinetu.
 
Pilnībā valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu var saņemt bērni no 1 līdz 18 gadu vecumam, kuri ir deklarēti kādā no 26 endēmiskajām zonām*. Tie ir novadi, kuros pēdējo piecu gadu laikā konstatēta augstākā saslimstība ar ērču encefalītu. Būtiski, ka gadījumā, ja vakcinācija uzsākta pagājušajā gadā, bet šogad attiecīgais novads vairs nav endēmisko zonu sarakstā, vakcināciju ir iespējams pabeigt par valsts līdzekļiem.
 
Pilnībā apmaksāta vakcinācija tiek nodrošināta arī bāreņiem un bez vecāku gādības atstātiem bērniem visā Latvijas teritorijā, neatkarīgi no viņu dzīvesvietas. Šo vakcināciju plāno un organizē attiecīgās bērnu aprūpes iestādes vai internātskolas administrācija.
 
*Slimību profilakses un kontroles centra noteiktās endēmiskās zonas 2016. gadā: Alsungas, Pāvilostas, Ventspils, Kuldīgas, Pārgaujas, Engures, Dundagas, Kocēnu, Lubānas, Vaiņodes, Rucavas, Skrundas, Kandavas, Amatas, Baldones, Talsu, Vārkavas, Mērsraga, Aizputes, Sējas, Rugāju, Priekuļu, Durbes, Mālpils, Grobiņas un Rojas novads.
Vairāk informācijas par endēmiskajām zonām var uzzināt mājaslapas www.spkc.gov.lv sadaļā "Vakcinācija pret ērču encefalītu bērniem".
 
Foto: Orto.lv
 
Informāciju sagatavoja:
Evija Štālberga, Nacionālā veselības dienesta
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Tālr.: 67045007, 28383970
Share on Facebook Tweet