Rakstos

Drukāt

Šonedēļ Advokatūras dienas – iespēja saņemt bezmaksas konsultācijas visā Latvijā

.

Advokaturas dienas 800No 13. līdz 17. martam vairāk nekā 160 zvērināti advokāti Advokatūras dienās iedzīvotājiem sniedz bezmaksas juridiskās konsultācijas visā Latvijā. Šogad īpaša uzmanība veltīta bērnu tiesībām, jo ģimenes visbiežāk juridisko palīdzību meklē uzturlīdzekļu, aizgādības un saskarsmes jautājumos.
 
Ik gadu vairāk nekā 70 tūkstoši civillietu nonāk tiesā, un katra desmitā no tām ir saistīta ar bērnu tiesībām. Lai arvien labāk aizstāvētu bērnu intereses, valsts atbalsts tiek uzlabots, piemēram, ar jauno uzturlīdzekļu likumu sekmēta to saņemšana, ģimenes strīdos ir pieejamas mediatoru bezmaksas konsultācijas, tāpat zvērināti advokāti apgūst speciālas zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā.
 
"Vecākiem ir vislielākā vara pār bērnu tiesībām, tāpēc ar bezmaksas konsultācijām vēlamies iedrošināt ģimenes kļūt vēl zinošākas, pieķerties sasāpējušu jautājumu risināšanai, kā arī strīdu gadījumā pārvarēt emocijas un pievērsties racionālai vidusceļa rašanai. Jāatceras, ka bērna intereses ir prioritāte – bērns nedrīkst būt līdzeklis, ar kuru pieaugušie risina savas personiskās attiecības," atgādina Latvijas Zvērinātu advokātu padomes loceklis un zvērināts advokāts Raivo Sjademe.
 
Nemainīgi sāpīgākais jautājums – aptuveni pieci tūkstoši lietu gadā – ir uzturlīdzekļu piedziņa. Turklāt, kā liecina pēdējo trīs gadu dati, palielinās izskatīto lietu skaits saistībā ar bērnu paternitāti, vecāku aizgādību, kā arī aizgādības un saskarsmes tiesību noteikšanu, ierobežošanu vai atcelšanu.
 
"Advokāta uzdevums ir pārstāvēt bērna intereses un būt par vidutāju ģimenes strīdos, kas nereti rodas gan tai šķiroties, gan arī pēcāk kādam no vecākiem nepildot tiesas nolēmumu vai pat situācijās, kad ir bērna attīstībai nelabvēlīgi un nedroši dzīves apstākļi. Tāpat ikviens sabiedrības loceklis saskaroties ar pret bērnu vērstu netaisnību ir tiesīgs rīkoties – ja radiniekiem, kaimiņiem vai jebkurai citai personai ir aizdomas, ka bērns netiek pienācīgi aprūpēts, par to noteikti ir jāziņo gan policijai, gan bāriņtiesai," skaidro zvērināts advokāts Dāvis Volksons.
 
"Advokatūras dienu bezmaksas konsultāciju mērķis ir iedrošināt cilvēkus spert pirmo soli sasāpējušu jautājumu risināšanā, jo nereti pat vienkāršas lietas iedzīvotāji aizbildinājuma "nav steidzami" vai naudas trūkuma dēļ mēdz atlikt, līdz tās pārtop nopietnās problēmās. Īpaši aicināti pieteikties tie iedzīvotāji, kuriem līdz šim nav bijusi iespēja saņemt advokātu juridisko palīdzību samaksas vai citu ierobežojumu dēļ," piedalīties aicina zvērināta advokāte Tatjana Rancāne. Iedzīvotāji var vērsties ne tikai ģimenes un bērnu tiesību, bet arī mantojumu, parādsaistību, nekustamo īpašumu, darba tiesisko attiecību, administratīvo tiesību, krimināltiesību un citos jautājumos, atbilstoši advokāta specializācijas jomai.
 
Kā pieteikties Advokatūras dienu konsultācijai?
• Mājaslapas www.advokatura.lv sadaļā "Bezmaksas juridiskā palīdzība – 13. līdz 17. marts" ir pieejams saraksts ar to zvērināto advokātu kontaktinformāciju, kuri Advokatūras dienās sniedz bezmaksas juridiskās konsultācijas.
• Interesents ar izvēlēto zvērināto advokātu sazinās individuāli, lai vienotos par konsultācijas laiku un tiesību jomu, kurā nepieciešams padoms. Iespējams, vienkāršākos jautājumos pietiek ar telefonsarunu.
• Ņemot vērā ierobežoto konsultāciju laiku, advokāti iedzīvotājus aicina pieteikties laikus. Gadījumā, ja nevar ierasties, lūdz atteikt konsultācijas rezervāciju, lai šo iespēju varētu izmantot kāds cits.
• Tehnisku jautājumu gadījumā šo Advokatūras dienu laikā plkst. 09.00 - 18.00 ir pieejams informatīvais tālrunis 26856642 (lūgums ņemt vērā, ar šī tālruņa starpniecību advokātu konsultācijas netiek sniegtas, bet gan nodrošināts informatīvs atbalsts un fiksēti ziņojumi, ja kādā reģionā bezmaksas konsultāciju iespējas vairs nav pieejamas).
 
Advokatūras dienas Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija 2010. gadā iedibināja ar mērķi popularizēt zvērināta advokāta profesijas misiju – darboties sabiedrības interesēs, sniedzot tai praktisku palīdzību pēc labākās sirdsapziņas likumiem.
 
Papildu informācija:
Elīna Kalniņa
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas
Komunikācijas konsultante
E-pasts:
Share on Facebook Tweet