Rakstos

Drukāt

10. septembrī novadā aicina piedalīties velo ekspedīcijā “Dižkokiem pa pēdām”

.

Dizkoki 800Senie, dižie koki Carnikavas parkā un citās vietās novadā ir bijuši liecinieki daudzām šejieniešu paaudzēm un vēstures notikumiem. Patlaban Dabas retumu krātuvē ir fiksēti 16 Carnikavas novada dižkoki, un pieci no tiem aug tieši Carnikavas parkā.
 
Šo svētdien, 10. septembrī ikviens ir aicināts piedalīties velo ekspedīcijā, kurā centīsimies noskaidrot, vai daba un cilvēki ir bijuši saudzīgi pret vecajiem kokiem un tie vēl aug savās vietās.
 
Ekspedīcijas sākums plkst. 12.00, pulcēšanās Carnikavas muižas parkā pie Carnikavas 1. ozola, kura apkārtmērs 1999. gadā bija 4,35 m. Kopā ar dižkoku pazinēju no Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Pierīgas reģionālās administrācijas Danielu Elksnīti ozolu mērīs, lai noskaidrotu, cik dižs tas ir kļuvis 18 gados kopš pēdējās mērīšanas. D. Elksnītis parādīs, kā pareizi mērīt dižkokus, lai akcijas "Diži koki – diži mēs" dalībnieki būtu informēti, dodoties meklēt citus mūsu novada dižkokus. Velo ekspedīcijas dalībnieki dosies apraudzīt vēl desmit dižkokus, kas aug Carnikavas centrā un Siguļos. Vēlams, lai katram dalībniekam būtu līdzi paņemt mērlente. Plānotais velo ekspedīcijas ilgums ir trīs stundas.
 
Par projektu:
Tuvojoties Latvijas simtgadei, Carnikavas novada biedrība "Nākotne iela" sadarbībā ar biedrību "Baltijas krasti" projekta "Diži koki – diži mēs" ietvaros ir uzsākusi novada dižkoku apzināšanas akciju, kuras laikā līdz šī gada 15. oktobrim ikviens Carnikavas novada iedzīvotājs ir aicināts doties meklēt vai sniegt ziņas par viņam jau zināmajiem dižkokiem.
 
Apzinātie dižkoki iecerēti kā dāvana Latvijas nozīmīgajā jubilejā, iekļaujoties Vislatvijas dižkoku meklēšanas programmā „LV100 Dižošanās".
 
Speciāli šim mērķim projekta ietvaros ir izstrādāta "Dižkoku pētnieka rokasgrāmata", kuru var saņemt Carnikavas novada pašvaldības iestādēs – tautas namā "Ozolaine", Tūrisma informācijas centrā, bibliotēkā un Carnikavas Novadpētniecības centrā.
 
Katrai rokasgrāmatai pievienotas atsevišķas anketas, kurās jāieraksta dati par apzinātajiem dižkokiem. Aizpildītas anketas lūdzam nodot turpat, kur tās saņemtas. Aicinām visus akcijas dalībniekus dalīties ar apzināto dižkoku datiem un fotogrāfijām sociālās saziņas tīkla Facebook grupā "Diži koki – diži mēs". Pēc anketu datu apkopošanas Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieki kokus apsekos, un tie tiks reģistrēti dabas datu pārvaldības sistēmā "Ozols" un ņemti valsts aizsardzībā.
 
Biedrības "Nākotnes iela" īstenotā projekta "Diži koki - diži mēs" informatīvo materiālu izdošanu līdzfinansē Carnikavas novada dome projektu konkursa "Sabiedrība ar dvēseli 2017" ietvaros. DAP speciālistu piesaisti organizē biedrības "Baltijas Krasti" projektā "Vesels dabas parks - vesels Tu".
 
 
 
Dzivo zali logo
 
Baltijas krasti
 
 
Share on Facebook Tweet