Rakstos

Drukāt

Gaujā starp Siguldu un Murjāņiem ielaisti 2,8 miljoni nēģu mazuļu

.

Negu mazuli 2Carnikavas novada pašvaldība pastāvīgi atjauno nēģu krājumus, jau vairākus gadus pēc kārtas pavasaros ielaižot Gaujā nēģu mazuļus.

31. maijā Carnikavas novada pašvaldības policija sadarbībā ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "Bior" Gaujas upē posmā no Siguldas līdz Murjāņiem ielaida aptuveni 2,8 miljonus nēģu kāpuru. Šādi pasākumi ir nepieciešami, lai Carnikavas novadam raksturīgo nēģu zveju varētu saglabāt un attīstīt arī nākotnē.

"Bior" zivju audzētavas “Brasla” direktors Jānis Balodis pastāstīja, ka šogad upē ielaistie nēģu kāpuri nozveju varētu paaugstināt aptuveni pēc septiņiem gadiem – Šopavasar ielaistie nēģu kāpuri četrus gadus pavadīs upē, pēc tam migrēs uz jūru, kur barosies vēl pāris gadu, bet pēc tam atgriezīsies nārstot Gaujā. Nēģi pieaug aptuveni 6 – 7 gadu laikā.

Vietas, kur upē tiek ielaisti nēģu kāpuri, izraugās zinātnieki, izvērtējot labākos apstākļus nēģu mazuļu attīstībai, un viena no tādām ir Gaujas upes posms no Siguldas līdz Murjāņiem.

Jāpiebilst, ka šādu pasākumu Gaujā pie Siguldas Carnikavas novada pašvaldība īsteno sadarbībā ar Siguldas novada Pašvaldības policiju.

E. Spilva

Share on Facebook Tweet