Rakstos

Drukāt

Ko darīt, ja ceļā satiec mežacūku?

.

MezacukasPirms pāris nedēļām vairākus Garciema un Kalngales iedzīvotājus nepatīkami pārsteidza pie savām mājām sastaptie nelūgtie viesi – mežacūkas.
 
Šie meža zvēri šķietami bezbailīgi gaišā dienas laikā pārvietojās pa ciemu mazajām ieliņām, mielojās iekoptajos piemājas dārzos, atstājos aiz sevis uzraktus zālājus, dobes un laukus. Tā kā vēl janvāra sākumā laika apstākļi bija netipiski silti Latvijas platuma grādiem, mīkstā zeme mežacūku nedarbiem bija ļoti piemērota.
 
„Mežacūkas nāk apdzīvotās vietās, ja tur atrodama barības bāze, piemēram, maijvaboļu kāpuri, ozolzīles," stāsta Rīgas reģionālās virsmežniecības inženieris Raimonds Fridvalds. Mežacūkas, kas mitinās netālu no apdzīvotām vietām, kur medīt ir aizliegts, iespējams, jūtas droši tāpēc, ka ir aizmirsušas par cilvēka bardzību.
 
„Ja, ejot pa ceļu vai mežu, pēkšņi pamanāt, ka tuvējos krūmos rušinās mežacūka vai tā skrien garām, vajag censties izrādīt savu klātbūtni – iet skaļāk, pieklapējot kājas, plaukšķinot ar rokām, skaļi runājot. Lai nav tā, ka dzīvnieks ir iztraucēts, kad viņš ir savā nodabā," saka R.Fridvalds. Viņš norāda, ka tiešā tuvumā satikt mežacūku ir nepatīkami, tomēr tam nevajadzētu būt par iemeslu, lai šis savvaļas zvērs cilvēkam uzbruktu. Viņaprāt, no citiem plēsējiem ir vairāk jābaidās nekā no mežacūkām.
 
Lai pasargātu savus mazdārziņus, ir iespējams izmantot līdzekļus mežacūku atbaidīšanai, ko iespējams iegādāties, piemēram, mednieku veikalos. R.Fridvalds norāda, ka par to efektivitāti spriest ir grūti, jo kompetentu personu eksperimenti ar tiem mūsu valstī nav veikti. „Mazas platības var aizsargāt, sākot ar pašiem primitīvākajiem līdzekļiem – uzliekot nopietnu sētu," saka mednieks.
 
Tā kā Medību likums nosaka, ka apdzīvotās vietās medīt ir aizliegts, pašvaldības iespējas situācijas risināšanā ir ierobežotas. Pastāv iespēja organizēt īpašu komisiju, kura varētu lemt par atsevišķiem izņēmumiem, tomēr tā kā šobrīd ilgāku laiku pieturās sals, mežacūkas novada ciemos nav manītas. Šī problēma varētu atkal aktualizēties pavasarī, un tad novada domē tiks meklēti atbilstošākie risinājumi.
 
Foto: Kolkasrags.lv
 
S.Baltruka
Share on Facebook Tweet