Rakstos

Drukāt

Carnikavā un Kalngalē demonstrēs filmu "Laimes ekonomika" par globalizācijas ēnas pusēm

.

Laimes ekonomikaNo 19. marta līdz 25. aprīlim vairāk nekā 100 Latvijas novados, un arī Carnikavas novadā, tiks demonstrēta dokumentālā filma „Laimes ekonomika". Šī filma ir daļa no sociālās kampaņas par atbildīgu pārtikas patēriņu "Beidz spēlēt pārtikas cirku!", ieeja ir bez maksas.


Carnikavas novadā būs divi filmas seansi:

• 15. aprīlī plkst. 19.00 brīvā laika pavadīšanas centrā „Kadiķis" Kalngalē

• 17. aprīlī plkst. 19.00 Carnikavas tautas namā „Ozolaine"

Filma iezīmē mūsdienu globālās krīzes – klimata pārmaiņas, terorismu, finanšu krahu, savijot tos ar ļoti personīgiem stāstiem par cilvēkiem, kuri jūtas tukšās patērētāju sabiedrības nomākti. Iemesls? Globālo korporāciju radīta pasaule, kurā pirmajā vietā vienmēr ir peļņa un patēriņa palielināšana, nevis cilvēks. "Vientuļi cilvēki nekad nav laimīgi, un globalizācija rada ļoti vientuļu planētu," saka aktīviste un filmas autore Vanda Šiva (Vanda Shiva). Risinājums šai problēmai ir lokalizācija – atgriešanās pie kopienu sabiedrības, kurā cilvēki zina, kā klājas kaimiņam un pārtiku iegādājas pie tuvumā dzīvojošā zemnieka, nevis lielveikalā.

Kampaņas „Beidz spēlēt pārtikas cirku!" laikā Latvijas iedzīvotāji tiks informēti par lokālās rīcības ietekmi uz globālo attīstību, vidi, ekonomiku un sabiedrību Latvijā un pasaulē, izmantojot atbildīga pārtikas patēriņa piemēru. "Atbildīgs pārtikas patēriņš - tā ir gudra un pārdomāta pārtikas izvēle. Kampaņas ietvaros skaidros, kāpēc būtiski izvēlēties veselīgu, sezonālu vietējo pārtiku, priekšroku dodot neapstrādātiem produktiem; samazināt gaļas patēriņu uzturā; iegādies pārtiku tieši no zemniekiem, izvēloties ģimenes saimniecības; neizmest pārtiku atkritumos; atbalstīt godīgu tirdzniecību," stāsta biedrības "homo ecos:" vadītāja Santa Krastiņa.

Pārtikas patēriņš ir cieši saistīts ar individuālās rīcība ietekmi uz globālo attīstību, veidojot saikni starp cilvēkiem dažādās valstīs. "Globalizētajā pasaulē mēs visi esam saistīti. Pat ja mēs to nesaredzam ik uz soļa, saikne pastāv. Mēs pērkam apģērbu, kas ražots Bangladešā, ēdam banānus no Kostarikas un dzeram Etiopijā audzētu kafiju, bet, cik bieži mēs uzdodam jautājumu, kā tas viss radies un nonācis pie mums?" papildina LAPAS vadītāja Inese Vaivare.

Savukārt no 19. marta līdz maija beigām Latvijas lielākajās pilsētās – Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Jelgavā, Valmierā, Rezeknē un Daugavpilī - varēs apskatīt "National Geographic" ceļojošo fotoizstādi, kurā atspoguļota pārtikas produktu audzēšana jaunattīstības valstīs.
Share on Facebook Tweet