Rakstos

Drukāt

Dzirnupes slūžu izbūve finiša taisnē

.

Sluzas 600SIA "Jēkabpils PMK" turpina pretplūdu dambja būvniecību Gaujas ciemā un Siguļos, un Dzirnupes slūžu izbūve ir gandrīz noslēgusies. 
 
4,5 m platās un 7,6 m augstās Dzirnupes slūžas, kā arī krasta nostiprinājums upes vienā pusē jau ir pilnībā izbūvēti, šobrīd turpinās darbi otrā krastmalā.
 
Ir uzstādīts slūžu aizvars, kas pagaidām ir vadāms tikai mehāniski. Saskaņā ar projektu tuvākajā laikā tiks ierīkota aizvara elektroniskā vadība, kas vajadzības gadījumā ļaus Carnikavas Komunālservisa speciālistiem slūžas atvērt un slēgt ar datora palīdzību attālināti no biroja. Paredzams, ka slūžas tiks nodotas ekspluatācijā tuvāko mēnešu laikā.
 
Laivotāji pa Dzirnupi cauri slūžu 4,5 metru platajiem vārtiem var pārvietoties jau tagad, un arī turpmāk ierobežojumu nebūs. Slūžu aizvars faktiski visu laiku būs pacelts, to nolaidīs vien tad, ja Gaujā sastrēgs ledus un upes pusē celsies ūdens līmenis.
 
Tā kā būvniecības vietas apkārtnes īpatnību dēļ nav iespējams pilnībā ierobežot piekļuvi topošajām slūžām, lūgums iedzīvotājiem netuvoties būvobjektam, kamēr tas nav nodots ekspluatācijā – īpaši ar bērniem, kuri var iekrist ūdenī, gūt traumas. Savukārt makšķerniekiem atgādinām, ka inženiertehnisko būvju apkārtnē makšķerēt ir aizliegts.
 
Siguļos šobrīd ir gandrīz pabeigti apjomīgākie darbi pretplūdu aizsargdambja būvniecībā – uzbērumu veidošana un rievsienu iestrāde. Pēc tam tiks veikts rievsienu apbetonējums, uz dambja uzstādīs margas, kā arī trepes noejām. Plānots, ka dambja būve pilnībā tiks pabeigta līdz šī gada 1. novembrim.
 
Dzirnupes slūžu un Siguļu aizsargdambja būvniecība tiek veikta projekta "Plūdu risku samazināšana Carnikavas novadā" ietvaros, ko pilnībā finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.
 
ERAF visilogo
Share on Facebook Tweet