Rakstos

Drukāt

Top Ojāra Vācieša pieminekļa cilnis

.

Akmenkalis4Darbs pie dzejnieka Ojāra Vācieša kapavietas sakārtošanas rit pilnā sparā, un šobrīd akmeņkalis Guntis Pandars strādā pie tā, lai tēlnieka Gļeba Panteļejeva izgatavoto dzejnieka portreta maketu izkaltu granītā.

Tas prasa ļoti rūpīgu un precīzu darbu. Viesojoties G.Pandara darbnīcā, bija iespējams vērot pieminekļa ciļņa kalšanas procesu, ko akmeņkalis veic ar punktmašīnas palīdzību – katrs punkts, kas iezīmēts pieminekļa maketā, noteiktajos izmēros tiek izkalts granītā.

Akmenkalis3

Jau vēstīts, ka piemineklī O.Vācieša portrets ir atveidots zibens šķērsgriezumā, savukārt L.Azarovas kapavieta būs balta lode, simbolizējot saulesgaismu, sievišķo pilnību, mūžīgo izlīdzinājumu. „Vācietis man pašai jaunībā bija ideologs, un, pateicoties viņa dzejai, es izdzīvoju padomju laiku, sadzīvojot ar sevi. Ludmilu Azarovu es izjūtu kā putnu dzejniekam uz pleca, kāda viņa arī visu mūžu ir bijusi,” stāsta pieminekļa idejas autore, arhitekte Inguna Rībena.
 
Akmenkalis5
 
Viņas veidotā iecere, kas tapa jau pirms 30 gadiem un tolaik uzvarēja projektu konkursā par O.Vācieša kapavietas sakārtošanu, tagad tiek īstenota ar pašvaldības, valsts un ziedotāju finansiālu atbalstu. 
 
Share on Facebook Tweet