Rakstos

Drukāt

9. janvārī Carnikavā sāk trīs gadu mākslas izstāžu ciklu – veltījumu Latvijas simtgadei

.

Latvijas materija 600Sestdien, 9.janvārī, plkst. 14.00 tautas namā "Ozolaine" atklās izstādi "Stikla balss", kas ir pirmā izstāde ciklā "Latvijas matērija". Citas cikla "Latvijas matērija" tēmas 2016. gadā būs papīrs, āda, māls, koks, audums, akmens un metāls.

Stikla tēmas un izstādes atklāšanas dienā apmeklētāji radošajās darbnīcās iepazīs stiklu kā materiālu, kas spēj būt gan plūstošs un mainīgs, gan rotaļīgs un skanīgs, gan arī šķietami ass. Stikla dienas apmeklētāji varēs veidot no stikla savus "laimes akmentiņus", iepazīt dažādas stikla apstrādes tehnikas (mozaīkas, gravēšana, stikla pūšana), iepazīt citas stikla izpausmes, kā arī, staigājot pa saplēstām stikla lauskām, izturēt tā uzliktos pārbaudījumus.

No 9. janvāra līdz 25. februārim "Ozolainē" būs apskatāms stikla mākslinieces Kristīnas Sunepas-Celmiņas mūsdienu mozaīku cikls "Ceļā" un Bārbalas Gulbes fotogrāfiju un stikls darbu cikls "Lidojuma ar gaisa balonu iespaidi".
 
Izstade 1 800

Mākslas izstāžu cikls – triloģija iecerēta par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 100.gadadienai, un līdz 2018.gadam plānoti izstāžu cikli "Latvijas matērija" (2016), "Latvijas gars" (2017) un "Latvijas sapņi" (2018). Sagaidot Latvijas simtgadi, šī gada

Izstāžu ciklu norisē novadnieki un viesi varēs iepazīt un sajust Latvijā radītās materiālās un nemateriālās vērtības, kā arī kopīgi iezīmēt nākotnes vīzijas un sapņus.

Projekts mēŗķauditorija ir gan vietējie, gan Pierīgas iedzīvotāji – ģimenes ar bērniem, jauni, radoši cilvēki un visi citi aktīvie iedzīvotāji. Laikā gaitā ir mērķis veidot izstādes – akcijas, kurās tiek iesaistīts plašs iedzīvotāju loks.

Katra izstāžu triloģijas daļa ir sadalīta astoņos posmos, un katrs no tiem ir veltīts kādam materiālam vai tēmai. Katra tēma tiks atklāta ar radošo darbnīcu dienu, kuras laikā, praktiski darbojoties, apmeklētāji neierastā veidā varēs iepazīt tēmu materiālus, kas ir cēlušies Latvijas zemes dzīlēs un dabā.

Otrā triloģijas daļa – "Latvijas gars", kas norisināsies 2017.gadā, ievedīs nemateriālo vērtību pasaulē – mūzika, dzeja, literatūra, deja, simbolu koncepcijas. Izstāžu tematiskie loki būs papildināti ar multimediāliem projektiem, koncertiem, dzejas lasījumiem.

Triloģijas noslēdzošais posms 2018.gadā – "Latvijas sapņi" – ļaus skatītājiem kļūt par izstādes un kopējās nākotnes veidotājiem, meklē saskarsmes punktus ar mūsdienu inovatīvajām tehnoloģijām, ļaujot palūkoties tālāk par ierasto un zināmo. Izstāžu tematiskie loki tiks papildināti ar tehniskās jaunrades eksperimentiem, multimediāliem projektiem, izglītojošām akcijām, kopīgi radītām mākslas vērtībām un nākotnes vīzijām.

Cikla "Latvijas matērija" izstādes (2016)
"Stikla balss", 09.01.- 25.02.
Stikla māksliniece Kristīna Sunepa-Celmiņa: stikla gleznu – mozaīku cikls "Ceļā";
Bārbala Gulbe ar darbu ciklu "Lidojuma ar gaisa balonu iespaidi" – fotogrāfija un stikls.
Stikla dienas 9.janvārī:
Stikla elpa – stikla pūšana, stikla ceļojums – pārvietojamās stikla magnētu mozaīkas, stikla garaspēks – laimes akmentiņu darināšana, stikla leduspuķes – gravējumi uz stikla, stikla mācībstunda – staigāšana pa saplēstiem stikliem un stikla balss – glāžu mūzika.
"Papīra dvēsele", 27.02.-14.04.
Carnikavas Mākslas skolas audzēkņu un Carnikavas tēlotājstudijas "Triepiens" dalībnieku darbi, papīra liešanas darbnīca.
"Jutīga āda", 16.04.-12.05.
Mākslinieks Pēteris Sidars.
"Zemes māls", 14.05.-30.06.
Izstādi veido interaktīvs ieskats māla veidošanās ģeoloģiskajos procesos, ekspozīcija top sadarbībā ar Latvijas dabas muzeju. Māla apstrādes attīstība Latvijā – vēsturisko laiku podniecības paraugu atdarinājumus piedāvā keramiķe un podniecības tradīcijas pētniece Baiba Dumpe.
"Dzīvais koks", 02.07.-25.08.
Māklinieku plenērs.
"Audumu visums", 27.08.-29.09.
Mākslinieces Lindas Kozules darbu izstāde.
"Akmens laiks", 01.10.- 10.11.
Izstādē apskatāmas Sabīnes Stāles akmens tuvplānu fotogrāfijas ciklā „Akmens galaktika".
"Metāla sirds", 12.11.- 15.12.
Izstādē piedalās metāla māklinieki Igo un Toms Celmiņi.

Izstāžu norises vieta: Carnikavas tautas nams "Ozolaine", Jūras iela 1a.

Plašāka informācija:
Agnija Saprovska, Carnikavas tautas nama "Ozolaine" vadītājas vietniece. , mob. tālr. 29541105, tautas nama "Ozolaine" facebook lapā un www.carnikava.lv.
Share on Facebook Tweet