Rakstos

Drukāt

FOTO: Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā saņem Māris Salējs

.

Vaciesa premija1312. novembrī Carnikavas novada dome jau četrpadsmito reizi pasniedza dzejnieka Ojāra Vācieša prēmiju dzejā, un šogad naudas balvu EUR 1067,15 apmērā saņēma dzejnieks Māris Salējs par savu ceturto dzejas krājumu "Kā pirms pērkona", ko izdevis apgāds "Pētergailis".
 
Prēmijas pasniegšanas pasākums norisinājās O.Vācieša memoriālajā muzejā Rīgā, atzīmējot dzejnieka dzimšanas dienu, un tajā piedalījās arī aktieri Zane un Vilis Daudziņi.
 
"Šī prēmija man ir pārsteigums, jo konkursā tika iesniegti ļoti labi krājumi," saka M.Salējs. "Es rakstu dzeju, jo man ir šāds impulss. Manuprāt, lai dzejolis notiktu, tam ir jāatdod viss, ko es protu un spēju. Krājums "Kā pirms pērkona" ir par dzīvošanu, dzīves skaistumu, un tajā ir dzejoļi, kas, es domāju, lielākoties ir notikuši."
 
M.Salējs stāsta, ka O.Vācieša dzejā apbrīno poētisko patiesumu un savā ziņā dzejolī "iešanu līdz galam". "Ir sajūta, ka O.Vācietis sevi uzasina līdz brīdim, kamēr notiek šis īstais dzejolis, un katrā dzejolī viņš sevi izliek bez atlikuma. Tādā veidā viņš panāk absolūto poētiskā patiesuma izjūtu un parāda, ka dzejas valoda viņam ir visīstākā realitāte. Viņš nedomā, kā to pateikt skaistāk vai glītāk, dzejolis viņam ir realitātes nospiedums," norāda prēmijas laureāts.
 
Kopumā šogad O.Vācieša literārajai prēmijai tika iesniegti 12 dzejoļu krājumi. SIA "Neputns" konkursam piedāvāja sešus krājumus: M. Gruntmanes "Narkozes", R.Štelmaheres "Krekls", E.Aivara "Parādības", R.Brieža "Zāles pret nemirstību", A.Ostupa "Žesti", K.Zeļģa "Zvēri". Vairāki apgādi iesniedza pa vienam dzejas krājumam: "Mansards" – I.Šimkus "pēc tam", SIA "Drukātava" – S.Rumbas "Pieneņu laika zīmes", Jāņa Rozes apgāds – E.Raupa "uguns nedrošs pulss", "Pētergailis" – M.Salēja "Kā pirms pērkona"; "Ameija" – R.Runča "gaismas ķermenis"; "Dienas Grāmata" – J.Kronberga "Uz balkona".
 
Dzejas krājumus izvērtēja konkursa komisija, kurā bija gan Carnikavas novada pašvaldības pārstāvji, gan O.Vācieša memoriālā muzeja vadītāja Ieva Ķīse un dzejnieka pieminekļa idejas autore Ingūna Rībena.
 
O.Vācieša literārā prēmija dzejā tiek pasniegta vienu reizi gadā par iepriekšējā literārajā gadā izdotu dzejoļu krājumu. Pretendentus prēmijas saņemšanai var izvirzīt grāmatu apgādi, laikrakstu un žurnālu redakcijas, kā arī kultūras institūcijas, valsts un sabiedriskas organizācijas.
 
Kopš 2003. gada, kad prēmija tiek pasniegta, par tās laureātiem kļuvuši: Amanda Aizpuriete, Inese Zandere, Andra Manfelde, Inga Gaile, Andra Manfelde, Pēteris Brūvers, Imants Auziņš, Leons Briedis, Anna Auziņa, Anna Dzintare, Jānis Rokpelnis u.c.
 
 
S.Baltruka
Share on Facebook Tweet