Latvijas pārstāvji kopā ar Carnikavas novadu aicina Ķīnas uzņēmējus uz ciešāku sadarbību

.

18 Izstade Kiina 800No 7. līdz 11. jūnijam Ķīnas pilsētā Ninbo norisinājās Centrālās un Austrumeiropas biznesa forums un starptautiskā tirdzniecības produktu izstāde "China – Central and Eastern European Countries Investment and Trade EXPO" (China CEEC Expo).

“Ķīna ir viens no Latvijas prioritārajiem tirgiem pasaulē, un sadarbības attīstībai ar to vēl ir ļoti liels potenciāls,” Latvijas un Ķīnas uzņēmēju diskusijā atzina Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis. Viņš uzsvēra, ka Latvija ir teicama vieta biznesam un aicināja gan Ķīnas uzņēmumus, gan asociācijas dibināt pārstāvniecības Latvijā, lai veidotu tiešus kontaktus ar uzņēmumiem. Tāpat Ē. Eglītis aicināja Ķīnā bāzēto viesnīcu ķēdes atvērt viesnīcas Latvijā, orientējoties uz avien pieaugošās Ķīnas tūristu plūsmas apkalpošanu.

Savukārt Ninbo vicemērs Žongčao Čens (Zhongchao Chen) uzsvēra, ka Ninbo, kas ir viena no lielajām Ķīnas ostām, jau vēsturiski saistīta ar Latvija caur Zīda ceļu, un Ķīna pamazām kļūst par Latvijas lielāko tirdzniecības partneri ārpus Eiropas Savienības. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) uzņēmējus iepazīstināja ar vairākiem aktuāliem investīciju projektiem, kuriem tiek meklēti ieguldījumi – Rīgas brīvosta, starptautiskā lidosta “Rīga”, "Rail Baltica" loģistikas centrs u.c.

Latvijas rīkoto diskusiju apmeklēja vairāk nekā 20 Ķīnas uzņēmumu, asociāciju un Ninbo pašvaldības institūciju pārstāvju. Īpašu interesi Ķīnas uzņēmēju vidū radīja ziņa, ka Latvijā uzņēmumu peļņai netiek piemērots uzņēmumu ienākuma nodoklis, ja peļņa tiek reinvestēta.

Ķīnas–Centrālās un Austrumeiropas valstu jeb "16+1" investīciju un tirdzniecības izstādē Latvijai šogad tika piešķirts goda valsts statuss visa gada garumā, un saistībā ar to norisinājās virkne pasākumu, kas iepazīstināja Ķīnas iedzīvotājus ar Latviju, tostarp izstādes, kontaktbiržas Latvijas uzņēmējiem ar Ķīnas partneriem un citas aktivitātes. Daudzo pasākumu ietvaros Carnikavas novada pašvaldībai kopā ar novada viesnīcu ķēdi “Porto Resort”, “Port Hotel” un “Port Land” bija iespēja prezentēt Latviju un novadu. Šim mērķim viesnīcu un Carnikavas novada Tūrisma informācijas centra sadarbībā tapis piedāvājums īpaši Ķīnas tirgus specifikai, kurā kā blakusprodukti iekļauti dabas parka “Piejūra” apmeklējums, izbrauciens pa Gaujas upi, nēģu degustēšana utt.

V. Pastare

ESF NAP ieguldijums tava

Share on Facebook Tweet