Rakstos

Drukāt

Apkopoti rezultāti aptaujā par situāciju Ādažu un Carnikavas pagastos

.

Kur dzivo gatavs 1024Sākot apvienotā Ādažu novada Attīstības programmas 2021.–2027. gadam izstrādi, no šī gada 1. septembra līdz 31. oktobrim Carnikavas un Ādažu novada dome aicināja iedzīvotājus aptaujā izteikt viedokli par apvienoto Ādažu un Carnikavas pagastu teritoriju attīstību. Aptauja veikta, lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli par situāciju Ādažu un Carnikavas pagastā un vēlamajām izmaiņām līdz 2027. gadam. Kopā no abiem novadiem aptaujā piedalījās 1059 respondenti, no tiem 34 % bija Carnikavas novada iedzīvotāji.

Ar pilnīgu prezentāciju par aptaujas rezultātiem var iepazīties šeit:
ĀDAŽU NOVADA ATTĪSTĪBAS PROGRAMMAS 2021.-2027. GADAM IZSTRĀDE. Iedzīvotāju aptaujas rezultāti.

Visvairāk respondentu ir no Ādažu, Balt­ezera un Carnikavas ciema, un lielākā daļa aptaujas dalībnieku strādā Rīgā, savukārt iepērkas, saņem veselības aprūpes pakalpojumus, apmeklē kultūras, izklaides pasākumus un apmeklē sporta pasākumus gan Rīgā, gan Ādažu novadā. Vairāk nekā pusei respondentu bērni apmeklē izglītības iestādes Ādažu novadā.

Interesanti, ka iedzīvotāju atbildes uz aptaujas 4. un 5. jautājumu – “Cik labi jūs pazīstat Ādažu pagasta teritoriju?” un “Cik labi jūs pazīstat Carnikavas pagasta teritoriju?” – liecina, ka Carnikavas novada iedzīvotāji labi pazīst gan savu teritoriju, gan Ādažus, taču vairāk nekā puse aptaujāto ādažnieku atzīst, ka Carnikavas novada teritoriju pazīst slikti vai faktiski nemaz.

Carnikavas novadā trīs jomas izvirzītas kā priekšrocība: jūra, dabas vērtības, ģeogrāfiskais novietojums. Kā ceturtā joma aptaujā izcelta kultūrvēsturiskais mantojums.

Savukārt Ādažu novadā katrs desmitais respondents par priekšrocību uzskata ģeogrāfisko novietojumu, izglītības infrastruktūru, ražošanas teritorijas un “VIA Baltica” (Ādažu novada iedzīvotāji kā pašas svarīgākās sava novada priekšrocības galvenokārt norāda pirmās divas nosauktās).

No atbildēm secināms, ka gan Carnikavas, gan Ādažu novada iedzīvotājus visvairāk neapmierina gājējiem paredzēto ielu infrastruktūra, veloceliņu infrastruktūra, darba iespējas, transportam domāto ceļu infrastruktūra. Savukārt visvairāk apmierina gaisa, dzeramā ūdens un vides kvalitāte, sabiedriskā kārtība, sporta un aktīvās atpūtas iespējas, kultūras un izklaides pasākumu piedāvājums. Pagastu attīstība kopumā tiek novērtēta diezgan labi.

Izvērtējot anketās sniegtās atbildes par to, kā iedzīvotāji ir apmierināti ar apbūves vidi savā ciemā, jāņem vērā, ka no daudziem ciemiem aptaujā piedalījās ļoti mazs iedzīvotāju skaits.

Aptaujā tika saņemts ļoti daudz komentāru un ieteikumu par to, kas būtu jādara esošajās Ādažu un Carnikavas novada teritorijās, lai veicinātu kopējās dzīves telpas uzlabošanos tajās.

Biežāk minētie ieteikumi kopējai dzīves un vides kvalitātes uzlabošanai Carnikavas pagastā:
- Velo un gājēju celiņu izbūve no Ādažiem līdz Carnikavai, no attālākajiem ciemiem līdz centram, līdz jūrai.
- Izveidot vairāk stāvvietu netālu no jūras.
- Uzlabot sabiedriskā transporta kustību un palielināt reisu biežumu.
- Publiskās tualetes, atkritumu konteineri, ģērbtuves Piejūras teritorijā, jūras pludmales zonas labiekārtošana.
- Nepieciešams jauns tirdzniecības centrs.
- Atpūtas vietu, kafejnīcu izveide.
- Attīstīt centralizēto kanalizāciju un ūdensapgādi, internetu.

Biežāk minētie ieteikumi kopējai dzīves un vides kvalitātes uzlabošanai Ādažu pagastā:
- Sakārtot, attīstīt ceļu un ielu infrastruktūru, t.sk. pie A1.
- Attīstīt velo un gājēju celiņu infrastruktūru (starp novadu centriem, attālākajiem ciemiem, līdz jūrai un citiem ūdens­objektiem).
- Apgaismojums ielās.
- Pašvaldības bērnudārza paplašināšana / jauna būvniecība.
- Domāt par brīvā laika pavadīšanu jauniešiem.
- Attīstīt, veidot jaunus bērnu rotaļu laukumus.
- Domāt par attālāko ciemu attīstību.
- Sūkņu stacijas vēsturiskās teritorijas lab­iekārtošana.
- Vairāk kvalitatīvu kultūras pasākumu.
- Samazināt poligona darbību.

Biežāk minētie ieteikumi – steidzamākie darbi jaunajā Ādažu novadā:
- Ceļu un ielu infrastruktūras attīstība, t.sk. apgaismojums.
- Drošas velo un gājēju celiņu infrastruktūras attīstība, kas savienotu Ādažus un Carnikavu, attālākos ciemus ar centru.
- Autoceļa A1 pieslēgumu sakārtošana / drošība uz A1.
- Bērnudārzu paplašināšana / jaunu būvniecība.
- Sabiedriskā transporta savienojumi starp novada apdzīvotajām vietām.
- Attīstīt jaunas darbvietas novadā.
- Jaunas sporta infrastruktūras izveide.
- Jaunu atpūtas objektu izveide.
- Attīstīt piekļuvi dabas objektiem.
- Sakārtot bibliotēku jautājumu abos centros.
- Labāka atkritumu apsaimniekošana.
- Pārdomāts attīstības plāns, nosakot katra novada prioritātes atbilstoši videi un tās priekšrocībām / iespējām. Lai Carnikava un Ādaži nekonkurētu, bet papildinātu viens otru. Ādaži vairāk attīstās kā rūpnieciska un biznesa teritorija, bet Carnikavai būtu jāpilda atpūtas un izklaides funkcija. Turpināt attīstīt abas apdzīvotās vietas, neatstājot kādu no tām novārtā.
- Izveidot vienotu informācijas avotu (informatīvais izdevums, mājaslapa u.c.).
- Plašākas informācijas sniegšana par plāniem un attīstību Ādažu novadā.
- Lēmumu pieņemšanā ņemt vērā un iekļaut katra ciema iedzīvotāju vajadzības un viedokli, ja tas ir pamatojams ar reāliem un skaitļos attēlojamiem ieguvumiem un labumu vietējai sabiedrībai kopumā.
- Nodrošināt pieejamus pakalpojumus arī Carnikavā, lai nevajadzētu braukt uz Ādažiem.

Aptaujā sniegtie ierosinājumi un komentāri par konkrētām vietām un objektiem šobrīd tiek skatīti darba grupās, lai izvērtētu, kurus no tiem ir iespējams iekļaut Attīstības programmas Rīcības plānā un Investīciju plānā. Aptaujas rezultātu kopsavilkumi ir publicēti pašvaldību tīmekļa vietnēs, savukārt plašāka informācija būs pieejama Attīstības programmas pielikumos.

Paldies ikvienam, kas piedalījās aptaujā un sniedza savu viedokli par nepieciešamajām darbībām apvienotajā novadā!

Aicinām novadniekus arī turpmāk iesaistīties plānošanas dokumentu izstrādes procesā! Ja jums ir idejas, priekšlikumi, viedokļi un redzējums par apvienoto Ādažu novadu, aicinām tos sūtīt Ingai Pērkonei (e-pasts: ).

Share on Facebook Tweet