10. decembra rītā nodegusi jau gandrīz atjaunotā Carnikavas baznīca Siguļos

.

Baznica 210. decembra rītā nodegusi Carnikavas baznīca Siguļos. Izsaukums uz ugunsnelaimi saņemts plkst.5.22. Ierodoties notikuma vietā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) konstatējis, ka baznīcas jumts deg ar atklātu liesmu. Ugunsgrēku izdevies lokalizēt plkst. 7.46. Ugunsgrēkā cietušo nav un nelaimes apstākļus izmeklēs atbildīgās institūcijas.
 

"Ar ļoti skumju ziņu Carnikaviešiem ir atnācis otrā Adventa rīts. Jau gandrīz restaurētā Siguļu baznīca ir nodegusi," šorīt paudusi Carnikavas novada pašvaldības priekšsēdētāja Daiga Jurēvica, kura ugunsgrēka dzēšanas laikā bija klāt notikuma vietā. Ugunsgrēka iemeslu noteiks ekspertīzē, tomēr D. Jurēvica pieļauj, ka šis varētu būt ļaunprātīgas dedzināšanas mēģinājums, kādi bijuši arī iepriekš, jo restauratori iepriekšējās četrās dienās baznīcā nav strādājuši, un baznīca aizdegusies no tālākā stūra aizmugurē. "Pirms pāris gadiem uz baznīcu tika mests degošs šķidrums, par laimi, toreiz nekas nenotika," komentē D. Jurēvica. 

Pēc šī atgadījuma tika pastiprināta baznīcas uzraudzību, baznīcai bija ierīkota signalizācija, kas arī šajā reizē nostrādāja. Līdzās esošās skolas sargs nekavējoties ziņojis VUGD. Liesmas ātri pārņēmušas koka baznīcu. "Mums tiešām ir ļoti lielas skumjas, tikpat kā mūsu sirds ir iznīcināta. Tā mums visiem ir zīme, un tas visiem mums liek aizdomāties par daudzām lietām,” sacīja novada vadītāja.

"Dievnams ir nodedzis, tās ir sliktās ziņas. To vairs nevar mainīt. Šī vieta tagad ir kā melna rēta, kas līdzīgi blakus esošai kapsētai liecina par lietām, kas zudušas, par pūlēm, kas šķiet, ir kļuvušas veltīgas. Bet baznīca nav tikai dēļi. Baznīca ir Kristus, un tās savukārt ir labās ziņas. Dievs ar ticīgo labas gribas cilvēku palīdzību var uzcelt vēl simtiem un tūkstošiem tādu garīgās kultūras vērtību, kas turpinās nest cerības gaismu tautā. Kristus ir augšāmcēlies un arī mēs augšāmcelsimies! Esam pateicīgi par aizlūgšanām un daudzu jo daudzu cilvēku sirsnīgo morālo atbalstu!" notikušo komentē mācītajs Ivars Jēkabsons.

1729. gadā Siguļu kalnā uzceltā luterāņu baznīca ir vecākais koka dievnams Vidzemes piekrastē. Pēdējos gados baznīca ar Carnikavas novada domes, Ādažu draudzes un privāto ziedotāju atbalstu tika rekonstruēta.

Carnikavas dievnams atradās rekonstrukcijā un bija plānots 2018. gadā, Latvijas simtgadē to atvērt dievkalpojumiem. Šis gads draudzē tika īpaši veltīts ziedojumu vākšanai dievnama atjaunošanai, lai savāktu nepieciešamo līdzfinansējumu baznīcas rekonstrukcijas 4. būvniecības kārtai, kas tika līdzfinansēta no Lauku Atbalsta dieneststā administrētās ES struktūrfondu projekta saņemtās naudas. Šī projekta ietvaros baznīcā tika plānots pilnībā atjaunot un pabeigt baznīcas ārējo apdari, kā arī atjaunot iekšējo apdari, tai skaitā izbūvēt balkonu, altāra daļu, griestus un sienas. Decembra sākumā daļa šo darbu jau gandrīz tika pabeigti.

Iepriekšējos gados paveiktais:

· 2008.g. - atjaunoti un ielikti logi, ierīkota elektrolīnija līdz dievnamam;
· 2011.g. - remontēta fasāde, nostiprināti pamati dievnama labajā pusē, pilnība atjaunots tornis, tā konstrukcijas un jumts, uzlikts krusts tornī;
· 2011.g. - ierīkota telpa altāra daļā lūgšanām;
· 2012.g.- nomainīts jumta segums ar jaunu māla dakstiņu jumtu.
· ·2017.g. -  fasādes atjaunošanas darbi.

Šogad bija notikuši vairāki draudzes ziedojumu vākšanas un atbalsta pasākumi Carnikavas baznīcai. Aprīlī draudze talkoja Lielās Talkas ietvaros un sakopa baznīcas apkārtni, maijā svinīgā dievkalpojumā tika iestādīts Latvijas Simtgades ozols, kas ir viens no 100 ozoliem, kuri tagad ieskauj visu Latviju. Jūnijā tika atvērtas baznīcas durvis Baznīcu naktī un Vasarsvētkos svinēts pirmais dievkalpojums kopš baznīca atradās rekonstrukcijā. Savukārt augustā draudze piedalījās populārajos Nēģu svētkos Carnikavā, kurā Nēģu zupas akcijas ietvaros tika savākta vēsturiski lielākā ziedojumu summa baznīcas atjaunošanai.

M. Romanova-Jēkabsone, I. Cerbule

Attēlos: Carnikavas baznīca atjaunošanas procesā 2017. gada novembrī.

Baznica

Marta Romanova-Jēkabsone
Share on Facebook Tweet