No 3. septembra Carnikavā izstāde “Dabas gars” – par trauslo līdzsvaru un skaistumu dabā

.

Dabas gars plakats 800No 3. septembra Carnikavas tautas namā "Ozolaine" būs skatāma izstāde "Dabas gars", atspoguļojot trauslo līdzsvaru dabā - no plaukstošas lapas līdz tuksnesīgam klajumam. Izstādē piedalās stikla māksliniece Marta Ģibiete, grafiķe Agnese Rudzīte un tauriņu kolekcionārs Emīls Ēmanis. Izstādi papildina Latvijas Dabas aizsardzības pārvaldes ceļojošā izstāde "Izprotam klimata pārmaiņas".
 
Izstāde "Dabas gars" iekļauta Latvijas valsts simtgadei veltītajā izstāžu ciklā "Latvijas gars", kas, gatavojoties valsts simtgadei, pievēršas tēmām, kuras ir saistītas ar nemateriālo mantojumu un ir būtiskas savas zemes un piederības izjūtas izpratnei. 2017. gadā jau ir izceltas piecas tēmas - teātris un kino, mūzika, māksla, tradīcija un vēsture. Vēl  būs skatāmas izstādes veltītas literatūras, zinātnes, kā arī dabas tēmai.
 
Lai taptu izstāde "Dabas gars", ir satikušās divas mākslinieces, viens tauriņu kolekcionārs un dabas aizsardzības institūcija, kas piedāvā katrs savu skatījumu un dabas tvērumu.
 
Māksliniece Agnese Rudzīte izstādē piedalās ar grafiskiem darbiem, kuros viņa pievēršas dabas savdabībai un unikalitātei. Ar punktiņzīmējumu palīdzību Agnese pēta mūžības un dzīves cikla tēmu. Daba allaž pārsteidz, iedvesmo un negarlaiko. Daba ir skaista, visuvarena un bezkaislīga – dod un ņem, kad tai labpatīk. Agnese uzsver: "Nāku caur savu ģimeni – vecākiem un vecvecākiem. Pasauli iepazinu caur savas dzimtas likteni un pieredzējumu laikmetu griežos. Dzimtā smeļos gan ozola sīkstumu, gan liepas maigumu, kā arī uzartas zemes toņus un tikko plaukušu lapu svaigumu".
 
Stikla māksliniece Marta Ģibiete 2005. gadā ir ieguvusi Latvijas Mākslas akadēmijas Maģistra grādu Stikla mākslas apakšnozarē un kopš 1996. gada piedalās Latvijas un starptautiskās mākslas izstādēs, projektos un simpozijos gan ar abstraktām stikla skulptūrām, gan vides objektiem. Marta stikla mākslas pasaulē ir pazīstama ar oriģinālu autortehniku – no daudziem ģeometriski precīzi aprēķinātiem stikla gabaliņiem, kuros iepriekš iekausētas kapara stieples, kopā savīti tēli, kas pāraug bezierobežojuma formu stikla tēlniecībā. Šī mākslinieces autortehnika bijusi pamats lielai daļai viņas darbu.
 
Savukārt Emīls Ēmanis aizraujas ar tauriņu pētniecību un kolekcionēšanu. Viņš ir izveidojis vairākas plašas kolekcijas, kas atspoguļo Latvijas dabas krāšņumu un daudzveidību.
Izstādi informatīvi papildina Dabas aizsardzības pārvaldes ceļojošā izstāde "Izprotam klimata pārmaiņas", kuras mērķis ir pievērst uzmanību klimata pārmaiņu problemātikai un veicināt izpratni par dabas procesu savstarpējo mijiedarbību un trauslumu.
 
Mūsu rīcība dabas vidē ir līdzvērtīga tauriņa efektam, kur katrs pieskāriens un kustība kā vilnis atbalsojas pāri visam dabas laukam, sākot no vismazākās dzīvās radības līdz Visuma bezgalīgajiem apvāršņiem. Izstāde ir par atbildību un spēju saskatīt dabā augstāko saprātu.
 
Izstādi "Dabas gars" līdz 11. oktobrim darbdienās varēs apskatīt Carnikavas tautas namā "Ozolaine", citās dienās - iepriekš piesakoties pa tālruni: 29541105.
 
A. Saprovska
Share on Facebook Tweet