Drukāt

Biotopu atjaunošanas talkā kāpās Carnikavā veido niedru žodziņus un atjauno pelēkās kāpas

.

Niedrtu setinaPasaules Dabas fonds (WWF) sadarbībā ar Carnikavas novada pašvaldību un biedrību “Baltijas krasti” šī gada 15. septembrī dabas parkā “Piejūra” organizēja biotopu atjaunošanas talku Carnikavā, kas norisinājās LIFE CoHaBit projekta ietvaros.

Talkā, kurā tika pielietotas dažādas biotopu atjaunošanas metodes, piedalījās ap 100 dalībnieku – uzņēmuma “Coca-Cola HBC Latvija” darbinieki kopā ar ģimenēm, WWF un Carnikavas novada pašvaldības pārstāvji, u.c. Talcinieki sadalījās trīs darba grupās, un katrai grupai bija savs darba uzdevums. Viena no grupām veica priekškāpas stiprināšanas darbus, veidojot niedru žodziņus gar laipas malām pie izejas uz pludmali. Rezultātā talkas laikā tika izveidota viena niedru sētiņa, kā arī sagatavotas iestrādes darba turpinātājiem – tika sadzīti pāļi, noviltas auklas un izveidoti niedru kūlīši.

Niedru žodziņu jeb sētiņu veidošana ir Eiropas piekrastē izplatīta preterozijas metode, taču Latvijā šāda veida žodziņi vēl nav taisīti, tāpēc šajā talkā gūtā pieredze ir ļoti nozīmīga un vērtīga, plānojot par kāpu stiprināšanas visā Latvijas piekrastē.

Otra talcinieku grupa veica zaru klājumu veidošanu, taisot zaru klājumu “ielāpus” atklātajiem smilšu laukumiem kāpās. Tādā veidā tika aizpildītas deflācijas bedres (vidēji lieli smilšu laukumi), kuri ir pakļauti intensīvai antropogēnai slodzei. Dalībnieki arī stādīja graudzāles – lai veicinātu priekškāpu straujāku atjaunošanos.

Zaru klājumu metode izvēlēta, jo tādējādi tiek apstādināta smilšu aizpūšana no attiecīgās vietas, kā arī ar laiku zaru klājumi tiks appūsti ar smiltīm un šajās vietās būs iespēja veidoties jaunai veģetācijai.

Savukārt trešā grupa veica pelēkās kāpas atjaunošanas darbus, kuru laikā tika ravētas mazās priedītes. Pelēkās kāpas aizaug, un to platības Latvijā un Eiropā strauji samazinās, tāpēc tās ir iekļautas aizsargājamo dzīvotņu sarakstā.

Talcinieki pateicas Carnikavas Komunālservisa darbiniekiem, kas nodrošināja talkai nepieciešamos priekšdarbus. Talka tika rīkota projekta LIFE CoHaBit (Nr. LIFE15 NAT/LV/000900) „Piekrastes biotopu aizsardzība dabas parkā “Piejūra”” ietvaros, kas tiek ieviests ar Eiropas Savienības LIFE programmas un Latvijas vides aizsardzības fonda administrācijas finansiālu atbalstu.

Seko LIFE CoHaBit projekta aktivitātēm:

A. Jeņina, 

LIFE Co Ha Bit visi logo

Share on Facebook Tweet