Rakstos

Drukāt

Carnikavas novada dome vēršas Satversmes tiesā, apstrīdot reģionālo reformas likumu

.

dome 80194Šā gada 7. augustā Carnikavas novada pašvaldības dome iesniedza Satversmes tiesā pieteikumu, iebilstot pret Carnikavas novada iekļaušanu Ādažu novadā pēc administratīvi teritoriālās reformas, atzīstot to par neatbilstošu Satversmei un Eiropas vietējo pašvaldību hartai.

Carnikavas pašvaldības ieskatā Carnikavas novada apvienošana ir notikusi, rupji pārkāpjot Latvijas Republikas Satversmē un Eiropas vietējo pašvaldību hartā ietverto pašvaldības principu kopsakarā ar Satversmē noteikto samērīguma principu, kā arī Satversmē ietverto labas likumdošanas principu.
 
Likuma normas attiecībā uz Carnikavas pašvaldību ir pieņemtas, pašmērķīgi apvienojot Ādažu un Carnikavas novadus, bez šādas apvienošanas izvērtējuma un pienācīgu konsultāciju veikšanas ar Carnikavas pašvaldību. Tādējādi Likuma normas, kas skar Carnikavas pašvaldību, nevar atzīt par konstitucionālām un tiesiskas sekas radošām.
 
Carnikavas novada dome 2019. gadā notikušajā sabiedriskajā apspriešanā par Administratīvi teritoriālo reformu aicināja piedalīties arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci, taču aicinājums tika noraidīts, un ministrija nenodrošināja arī neviena cita ministrijas pārstāvja piedalīšanos sanāksmē, lai uzklausītu Carnikavas novada pašvaldības iedzīvotāju viedokli un atbildētu uz to jautājumiem saistībā ar Administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu.
 
Carnikavas pašvaldības pārstāvju viedoklis netika pienācīgi uzklausīts arī pagājušā gadā Ādažos Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas organizētajā sapulcē ar pašvaldību deputātiem.
 
2019. gada vasarā veiktajā aptaujā novada iedzīvotāji pauda negatīvu nostāju pret Carnikavas novada iespējamo pievienošanu citu novadu administratīvajām teritorijām.
 
Jāpiemin, ka 2008. gada izskaņā pieņemot iepriekšējo Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, likumdevējs saglabāja Carnikavas pašvaldības neatkarību, kura sevi pilnībā attaisnojusi arī pēdējo desmit gadu griezumā. Šobrīd, likumdevējam lemjot par Carnikavas pašvaldības pievienošanu atpakaļ Ādažu pagastam, veidojot vienotu Ādažu novadu, likumdevējs nav veicis nekādu savstarpēju analīzi starp 2008./2009. gada un 2019./2020. gada esošo situāciju. Tādējādi nav pamatots, kāpēc nepieciešama Carnikavas pagasta un Ādažu pagasta atkal apvienošana, neskatoties uz Carnikavas pašvaldības konsekventu izaugsmi.
 
Šie ir nedaudz iemesli, kas norāda uz Administratīvi teritoriālās reformas likumprojekta izstrādātāju vienaldzību attiecībā uz Carnikavas pašvaldības likteni Administratīvi teritoriālās reformas ietvaros.
Share on Facebook Tweet